Evaluarea cadrelor didactice pentru felul în care au desfășurat orele online se realizează până la 31 august, anunță ministrul Educației

FOTO: gov.ro

Evaluarea cadrelor didactice pentru felul în care au desfășurat orele online se realizează până la 31 august, anunță ministrul Educației, Monica Anisie, potrivit RFI. Aceasta a declarat că a modificat fișa postului cadrelor didactice tocmai pentru a prinde în document și evaluarea asupra orelor online făcute cu elevii în acest an.

Rep.: Sunteți optimistă că va crește calitatea acestor cursuri online? Rezistența unor profesori din sistemul de învățământ e foarte mare și știți bine acest lucru.

Monica Anisie: Eu zic că întotdeauna este loc de mai bine și de aceea, această formare a profesorilor sper să îi mobilizeze, în așa fel încât începând cu anul școlar și universitar 2020-2021 să se realizeze lecții de calitate, fie lecții față în față, fie lecții online.

Rep.: Va exista vreo formă de evaluare a profesorilor, în privința școlii online?

Monica Anisie: Bineînțeles că va exista o formă de evaluare. A existat și acum. Am avut un ordin de ministru, prin care am modificat inclusiv fișa de evaluare a profesorilor.

Rep.: Cine face această evaluare?

Monica Anisie: Conducerea unității de învățământ, Consiliul de Administrație.

Rep.: Și vi se pare că evaluările de până acum au fost făcute corect?

Monica Anisie: Această evaluare se realizează până la data de 31 august, când se încheie anul școlar.

Pe 19 mai 2020 ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial noua fișa-cadru a postului pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar. Noile atribuții prevăd obligații ce țin de învățarea-predarea și evaluarea elevilor în mediul online.

Astfel cadrele didactice au primit atribuții obligatorii prin fișa postului în privința proiectării lecțiilor online, a construirii unor instrumente de evaluare aplicabile online.

Suplimentar, în afară de modificările care țin de activitatea didactică online, noua fișă a postului introduce și sarcina profesorului de a organizarea și desfășura activități prin participare la acțiuni de voluntariat, precum și aceea de a se implica în prevenirea și combaterea violenței și bullyingului în mediul școlar și/sau în mediul online.

Iată modificările făcute în Fișa-cadru:

Atribuțiile specifice postului se modifică la capitolul 1, Proiectarea activității – elemente de competență, prin adăugarea a două elemente noi, după cum urmează:

1.6. proiectarea activităților-suport pentru învățarea în mediul online

1.7. Proiectare a instrumentelor de evaluare aplicabile online

Punctul al doilea, „Realizarea activităților didactice curriculare” are o atribuți în plus:

2.4. Organizarea și desfășurarea activităților didactice curriculare în mediul școlar și online

La punctul 3 care prevede „Realizarea activităților didactice extracuriculare”, cadrele didactice au primit de acum și următoarele sarcini:

3.2 Organizarea, coordonarea sau și desfășurarea activităților extracuriculare în mediul școlar, extra școlar și mediul online
3.4 Organizarea și desfășurarea de activități prin participare la acțiuni de voluntariat

Punctul 4. Evaluarea rezultatelor învățării conține și acesta o modificare:

4.3. Elaborarea și aplicarea unor instrumente de evaluare a activității online

Capitolul care prevede „Contribuția la dezvoltarea instituțională și la promovarea imaginii unității școlare” a fost completat cu două noi subpuncte, drept atribuții suplimentare față de cele din vechea fișă-cadru.

7.6. Promovarea de activități de învățare interactivă prin utilizarea unor instrumente realizate cu ajutorul tehnologiei

7.7 Implicarea în prevenirea și combaterea violenței și bullyingului în mediul școlar și/sau în mediul online

Redăm modelul de Fișă-cadru publicat în Monitorul Oficial:

 

Pentru o comparație, aici poate fi consultată fișa-cadru inițială:

FOTO: gov.ro

Exit mobile version