EXCLUSIV Măsura zero clase a IX-a la liceele cu zero promovabilitate la BAC este contestată de Avocatul Poporului, care cere oficial Ministerului Educației să o elimine

școli din București

Școală / Foto: Pexels.com

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la interdicția de a mai înființa clase de-a IX-a aplicată de Ministerul Educației liceelor cu rată zero de promovare a Bacalaureatului. Instituția condusă de Renate Weber îi cere oficial Ministerului Educației să elimine această interdicție, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Avocatul Poporului consideră că “măsura drastică luată de Ministerul Educației pentru liceele cu zero promovabilitate la examenul de bacalaureat sesiunea 2019 reprezintă, în opinia noastră, o încălcare gravă a dreptului la învățătură, dar și o situație posibil discriminatorie”.

Edupedu.ro prezintă în exclusivitate documentul prin care Avocatul Poporului i-a trimis secretarului general al Ministerului Educației  (în lipsa unui ministru plin la acest portofoliu de mai bine de o lună) o cerere de punct de vedere pe eliminarea posibilității ca liceele cu promovabilitate zero la Bacalaureat să mai înființeze clase a IX-a anul viitor.

Argumentele invocate de Avocatul Poporului, pentru eliminarea interdicției aplicate liceelor cu rată zero de promovare la Bacalaureat:
Documentul trimis de Avocatul Poporului către Ministerul Educației:

Informații de background

Măsura pentru liceele cu zero promovabilitate la Bac 2019 a fost luată prin Ordinul de ministru nr. 5090/2019, publicat în Monitorul Oficial pe 9 septembrie 2019 și semnat de ministrul interimar de atunci, Daniel Brez. Este pentru prima dată în ultimii ani când performanța de la examenul național este legată de înființarea claselor de liceu.

În noua metodologie pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul școlar viitor, 2020-2021, la Articolul 9, alin 1 se arată că „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea /calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”.

Anul trecut, în 2018, acest articol nu exista în Metodologie.

Sunt 43 de licee din 23 de județe care sunt vizate de acest ordin. Asta pentru că anul trecut în aceste școli s-a înregistrat promovare zero. Lista liceelor aflate în această situație a fost făcută de Hotnews.ro

Argeș
  • Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeș
Bacău

Buzău

Brăila

Călărași

Constanța

Caraș Severin

Dolj

Covasna

Giurgiu

Gorj

Harghita

Ilfov

Iași

Maramureș

Mehedinți

Mureș

Neamț

Olt

Suceava

Sălaj

Teleorman

Tulcea

Desfiinţarea claselor de liceu ai căror elevi nu reuşesc să promoveze Bacalaureatul fusese deja prevăzută de legislaţie în 2011, dar prevederea a fost schimbată chiar de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, în 2013, care spunea la acea vreme că „este o măsură total greșită. Nu are niciun efect favorabil și niciun fel de rezultat”.

Concret, metodologia din 2011 prevedea ca liceele cu sub 15% elevi promovați la BAC să primească pentru clasa a IX-a un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă.

Citeșe și:

 

 

Exit mobile version