EXCLUSIV Andronescu propune scoaterea profesorilor de Sport de la clasele pregătitoare, I și a II-a și înlocuirea orelor de Educație fizică cu Joc și mișcare. Federația părinților: le vor face învățătorii? Mai bine iese Religia de la clasele mici

SURSA: Freepik.com

Ecaterina Andronescu vrea să modifice materiile pe care le fac elevii la clasa pregătitoare, clasa I și a II-a. Potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro, ministrul vrea să modifice planurile-cadru astfel: să dispară în total 5 ore de Educație fizică predate de profesori de Sport (toate cele două ore de la clasa pregătitoare, toate cele două ore de la clasa I și o oră de la clasa a II-a). Însă elevii stau la fel de mult la școală, potrivit documentului citat, pentru că aceste ore ar urma să se transfere pur și simplu la materia Joc și mișcare, predată de Învățătoare.

Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți din Preuniversitar, a confirmat pentru Edupedu.ro planurile ministrului Ecaterina Andronescu de a elimina orele de Educație fizică predate de profesori de specialitate la clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, pentru a le înlocui cu același număr de ore din disciplina Joc și mișcare.

Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache

Am primit propunerea de modificare a planului-cadru în învățământul primar în cursul zilei de luni, pentru a fi discutată în Comisia de dialog social care se va desfășura joi la Ministerul Educației. Nu am fost consultați, înainte de trimiterea documentelor”, a declarat pentru Edupedu.ro liderul Federației de Părinți.

Iulian Cristache a precizat, pentru Edupedu.ro, că părinții au “o serie de întrebări: cine va preda această disciplină? Învățătorul va intra de acum înainte la această disciplină, este el mai calificat decât profesorul de sport? Mă interesează ca ora de sport să fie oră de sport și avem nevoie de bază materială adecvată, de săli de sport și de dotările necesare, pornind de la saltele, mingi, șamd”.

DOCUMENT – Modificările propuse de Ministerul Educației la planul-cadru:

 

DOCUMENT Planul-cadru în vigoare în prezent:

Președintele Federației de Părinți din Preuniversitar a precizat pentru Edupedu.ro că “această schimbare poate să mascheze lipsa dotărilor din școlu. Din moment ce scoți ora de sport, e clar că o vei face în clasă, așa sună”.

Din punctul meu de vedere, aș scoate Religia de la clasele pregătitoare, I și a II-a, deși este greu pentru că ora este în trunchiul comun, deci obligatorie. Aș scoate de asemenea Religia și din anii terminali, adică de la clasele a VIII-a și a XII-a, astfel încât elevii să aibă în plus discipline de examen”, a declarat pentru Edupedu.ro liderul Federației de Părinți.

Acesta a precizat că “și curriculumul la decizia școlii ar trebui introdus cu un număr stabil de ore, nu trecut ca până acum cu minimum 0 și maximum 1 oră, pentru că neavând finanțare suficientă, nu se vor face acele ore de CDS, adică opționalele. Sunt școli care renunță la opționale pentru că nu au finanțare asigurată. De obicei, se fac acolo unde este nevoie să se completeze o normă didactică”.

Întrebat care sunt opționalele cele mai alese de școli, Iulian Cristache a declarat, pentru Edupedu.ro, că “Educația pentru sănătate e foarte cerută în ultima vreme, iar copiii din anii terminali cer discipline de examen”.

Justificarea acestor modificări, aprobată de secretarul de stat Florian Lixandru

Proiectul de ordin este însoțit de un referat de justificare a acestei măsuri, semnat de directorul adjunct al Institutului de Științe ale Educației, Magdalena Balica, aprobat de secretarul de stat pentru preuniversitar Ionel Florian Lixandru și de secretarul general al Ministerului Educației, Dănuț Ghican, și datat 31 ianuarie 2019.

În referat, se arată următoarele argumente pentru transferarea orelor de la Educație fizică la Joc și mișcare:

 

 

Exit mobile version