EXCLUSIV Sondaj IRES: Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic / Doar jumătate țin cont de opinia copilului în luarea deciziei, iar profesorii sunt cotați cu 1% încredere în privința informațiilor despre COVID-19

2.657 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în parteneriat cu Edupedu.ro. Procentul este mai ridicat (67%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (50%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani, arată rezultatele.
  • Sondajul a fost realizat în perioada 18-25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, reprezentativ la nivelul populație studiate, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,3%. Metoda folosită pentru culegerea datelor – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
  • Sondajul a explorat pentru prima dată opiniile părinților de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, în condițiile în care autoritățile au anunțat că vaccinul anti-SARS-CoV-2 va deveni disponibil în luna decembrie pentru această categorie de vârstă.

În timp ce 36% dintre părinții copiilor între 12 și 18 ani sunt în favoarea opțiunii de a-și vaccina copiii, iar aceștia să participe la cursuri în format fizic – părinții peste 46 de ani și cei cu educație ridicată sunt în proporții mai ridicate favorabili acestei opțiuni – doar 18% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar agrea o astfel de opțiune, potrivit studiului.

Sondajul surprinde faptul că părinții au aceleași motive pentru care nu își vaccinează copiii ca cele invocate pentru justificarea proprie a faptului că nu se vaccinează.

Motivele pentru care 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu vor să își vaccineze copiii sunt similare cu cele ale părinților cu copii de vârstă mai mare: frica de reacții adverse (28%) și lipsa încrederii în vaccin (26%), fiind majoritare. 10% dintre părinți sunt de părere că sunt prea mici copiii pentru a fi vaccinați, 6% cred că vaccinul nu este necesar, 5% spun că ei înșiși nu cred în virus sau în gravitatea bolii, 3% susțin că le lipsesc informațiile necesare, 3% afirmă că vaccinul nu este eficient/nu protejează, iar alți 3% recunosc că ei înșiși nu doresc ori nu sunt de acord cu vaccinarea, potrivit datelor IRES.

5% nu pot invoca un motiv anume pentru care spun că nu îi vor vaccina pe copii, 2% declară că nu au luat încă o decizie.

Printre cei mai deschiși pentru vaccinare îi regăsim pe părinții peste 36 de ani, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe cei din sudul țării. 

Gradul de vaccinare în rândul copiilor

77% dintre părinții care au copii cu vârsta între 5 și 11 ani au auzit despre faptul că autoritățile au anunțat posibilitatea vaccinării împotriva COVID-10 și pentru această categorie de vârstă. 

Sunt mai puțin informați respondenții cu un nivel scăzut de educație și cei care locuiesc în mediul rural.

Chiar dacă gradul de informare cu privire la acest subiect este unul destul de ridicat, doar jumătate (51%) dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani au discutat cu cei mici despre vaccinarea împotriva COVID-19.

Femeile, respondenții peste 36 de ani și cei din sudul țării spun, în proporții mai ridicate, că au discutat despre acest subiect cu copiii lor.

Puțin peste jumătate (57%) dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani participanți la studiu au spus că vor ține cont de opinia copiilor lor atunci când vor lua decizia cu privire la vaccinarea acestora. Declarativ, sunt mai deschiși în acest sens respondenții peste 36 de ani, cei din medul rural și femeile.

14% dintre părinți au declarat, la momentul realizări sondajului, să intenționează să-și vaccineze copiii din această categorie de vârstă cu serul împotriva COVID-19, 6% au spus că nu sunt încă deciși, iar 80% au afirmat că nu îi vor vaccina pe copiii lor.

Gradul de vaccinare în rândul părinților

1 din 5 părinți declară că a fost infectat cu COVID-19 de la debutul pandemiei. Aproximativ jumătate dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 18 ani nu s-au vaccinat până la acest moment (rata de vaccinare la finalul lunii noiembrie era, în România, de aproximativ 47% la nivelul populație adulte).

Vaccinarea este mai ridicată în rândul părinților cu copii între 12 și 18 ani, comparativ cu părinții copiilor între 5 și 11 ani.

Motivele invocate de cei mai mulți dintre părinții care nu s-au vaccinat până în prezent sunt ”lipsa încrederii în vaccin” și ”frica de efectele adverse” ale vaccinului. 6% spun ferm că nu doresc să se vaccineze, alți 6% susțin că nu cred în virus ori în gravitatea bolii, iar 4% spun că au trecut prin boală.

Disponibilitatea de vaccinare este foarte scăzută în rândul celor care nu s-au vaccinat până în prezent: 8 din 10 dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze (83% în cazul părinților cu copii între 5 și 11 an, 77% în rândul celor cu copii între 12 și 18 ani).

Refuzul constant al sistemului educațional de a se implica în informarea populației despre efectele pandemiei, ale virusului și ale vaccinării, duce profesorii și personalul școlilor într-o zonă de încredere foarte redusă în rândul părinților privind acest subiect, mai arată rezultatele sondajului. Doar 1% dintre părinții de copii cu vârste între 5 și 18 ani au cea mai mare încredere în profesorii și educatorii copiilor privind informații cu privire la pandemia COVID-19.

  • Practic, ca sursă de informare despre pandemie, școala nu există.
Studiul integral poate fi consultat aici.

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Va ofer exemplul clasei la care sunt diriginte (clasa a X-a). Dupa ce i-am batut la cap vreme de cateva luni sa poarte corect mastile si sa se vaccineze, au obtinut o serie de rezultate cu adevarat remarcabile, însumând un parinte si 4 bunici decedati. Unii elevi au avut boala si de 3 ori. Tusesc horcaind si abia mai urcă scările liceului, dar tot nu renunta la glumele proaste când moare o rubedenie de-a unui alt coleg. Își petrec in continuare noptile prin parcari, beau cate 7 dintr-o singura sticla, fumeaza la posta si se saruta frantuzeste care cu care se nimeresc, de nu se mai intelege care-i cuplul (din spusele unui parinte revoltat). Acestia sunt tinerii de azi, influențați de internet si de cele mai proaste exemple sociale din toată istoria cunoscută a omenirii. Luati-vă gândul că se vor vaccina. Putem spera la un procent al vaccinărilor printre tineri de cel mult 35%. În niciun caz mai mult.

  2. Simplu. Văzând dispretul Ministerului Educatiei fata de profesori si stiind ca profesorii sunt platiti ca femeile de serviciu la privat, ce incredere vreti sa ai aiba părinții in profesori?

    1. Pardon, Alexandru. Eu dupa 17 ani de predare ca titular castig 2600. Femeia de serviciu de la banca din colt 3800 in mana. E si mai in varsta, are 23 ani vechime. Despre ce vorbim deci? Romania e condamnata la prostie si nu o mai scoate nimic din acest impas. M-am resemnat si marturisesc ca m-am si blazat vazand ca lupt cu morile de vant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like