Explicația conducerii Colegiului Național Pedagogic din Bacău după ce nu a lăsat să intre la prima oră mai mulți elevi care întârziaseră: În noul regulament al școlii s-a decis ca din 22 ianuarie poarta să fie închisă pe durata orelor de curs, din motive de siguranță și pentru a preveni absenteismul la prima oră, iar părinții au fost informați

Foto: Lucian Bogdanel - Facebook.com

Conducerea Colegiului Pedagogic din Bacău a transmis motivul pentru care mai mulți elevi care au întârziat la ore marți dimineață nu au fost lăsați să intre în liceu la prima oră: din motive de siguranță și “pentru a preveni absenteismul la prima oră, în data de 19 ianuarie s-a decis în ședința Consiliului de Administrație, ca poarta școlii să fie închisă pe durata orelor de curs, începând cu 22 ianuarie. Părinții au fost informați prin diriginți și anunțuri în școală”, scrie Bacău.net. Amintim, marți, prefectul județului, Lucian Bogdănel a postat pe Facebook o fotografie în care apar peste 20 de elevi care stau în fața liceului criticând decizia conducerii Colegiului: “Profund neinspirată şi irațională decizia conducerii de la Pedagogic de a-i ține în afara şcolii pe elevii care, din diverse motive, au întârziat – câteva minute – azi la prima oră”, scria prefectul.

Într-un răspuns publicat în presa locală, conducerea Colegiului Pedagogic din Bacău a transmis motivul pentru care mai mulți elevi care au întârziat la ore marți dimineață nu au fost lăsați să intre în liceu la prima oră: din motive de siguranță și pentru a preveni absenteismul la prima oră.

“Întârzierea elevilor la ore, din motive neîntemeiate (cu precădere la prima oră), afectează calitatea actului educațional, prin întreruperea repetată a lecției”, potrivit răspunsului conducerii Colegiului.

“Din motive de siguranță și pentru a preveni absenteismul la prima oră, s-a întrunit consiliul profesoral extraordinar, în data de 19.01.2024, în care s-au discutat măsurile pentru prevenirea acestor situații, precum și a absenteismului în rândul elevilor, cu precădere la prima oră. În consecință, s-a subliniat necesitatea respectării cu strictețe a
programului de școală, a Regulamentului de organizare și funcționare nr. 8367/11.12.2023, a procedurii de acces în incinta unității nr. 5982/15.09.2023.

Părinții și elevii au fost informați de această decizie “prin diriginți și anunțuri de informare privind închiderea porților în timpul orelor de curs, afișate la toate intrările în clădirile școlii și la poartă, atât în exterior, cât și în interior. Diriginții au comunicat părinților faptul că, începând de luni, 22 ianuarie 2024, poarta va fi închisă pe durata orelor de curs, iar în pauze, vor putea ieși din incinta școlii doar elevii care au 18 ani împliniți, au cartea de identitate și carnetul de elev”, potrivit conducerii Colegiului.

Se precizează și faptul că “printre cei 20 de elevi întârziați nu au fost preșcolari, elevi din
clasele primare și gimnaziale și nici navetiști sau elevi cu situații excepționale.
Subliniem faptul că în prima zi de aplicare a măsurilor, luni, 22 ianuarie 2024, nu au fost
probleme sau incidente, dovadă că toți elevii și părinții au fost informați și au respectat regulamentul”.

Răspunsul integral al conducerii Colegiului Național Pedagogic Bacău pentru Bacăunet.ro:

Având în vedere informațiile apărute în presa băcăuană, în data de 23 ianuarie 2024, cu
privire la măsura închiderii porților Colegiului Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău,
pe durata orelor de curs, vă transmitem următoarele:

Scopul principal al măsurilor este asigurarea siguranței și protecției elevilor colegiului, pe durata programului de școală și reducerea absenteismului, în special la prima oră de curs. Întârzierea elevilor la ore, din motive neîntemeiate (cu precădere la prima oră), afectează calitatea actului educațional, prin întreruperea repetată a lecției.

Ca urmare a incidentelor din ultima săptămână, semnalate la ISJ prin adresele nr.
249/17.01.2024 și 292/18.01.2024, s-a întrunit consiliul profesoral extraordinar, în data de 19.01.2024, în care s-au discutat măsurile pentru prevenirea acestor situații, precum și a absenteismului în rândul elevilor, cu precădere la prima oră. În consecință, s-a subliniat necesitatea respectării cu strictețe a programului de școală, a Regulamentului de organizare și funcționare nr. 8367/11.12.2023, a procedurii de acces în incinta unității nr. 5982/15.09.2023.


Pentru informarea elevilor și a părinților s-au luat toate măsurile necesare:

Diriginții au comunicat părinților faptul că, începând de luni, 22 ianuarie 2024, poarta va fi închisă pe durata orelor de curs, iar în pauze, vor putea ieși din incinta școlii doar elevii care au 18 ani împliniți, au cartea de identitate și carnetul de elev.

În data 19.01.2024, ora 13.00, a avut loc ședința Consiliului reprezentativ al elevilor, în cadrul
căruia elevii reprezentanți au fost informați cu privire la programul de acces în incinta școlii. Aceștia au transmis informațiile la nivelul fiecărui colectiv de elevi.

Reprezentanții părinților în Consiliul de administrație al colegiului au informat părinții, încă o
dată, prin intermediul președinților din fiecare clasă, asupra programului și condițiilor de acces în incinta școlii.

Au fost afișate anunțuri de informare privind închiderea porților în timpul orelor de curs, la
toate intrările în clădirile școlii și la poartă, atât în exterior, cât și în interior.

Marți, 23 ianuarie 2024, la poartă se aflau circa 20 de elevi de liceu cu domiciliul în orașul
Bacău, care întârzie în mod obișnuit, conform absențelor consemnate în catalog. La Colegiul Național Pedagogic sunt înscriși 1659 de elevi. Printre cei 20 de elevi întârziați nu au fost preșcolari, elevi din clasele primare și gimnaziale și nici navetiști sau elevi cu situații excepționale
.

Subliniem faptul că în prima zi de aplicare a măsurilor, luni, 22 ianuarie 2024, nu au fost
probleme sau incidente, dovadă că toți elevii și părinții au fost informați și au respectat regulamentul.

Menționăm faptul că procedura de acces în incinta unității de învățământ nr. 5982 din
15.09.2023 a fost aprobată conform legii, încă de la începutul anului școlar. Aceasta, cât și Regulamentul de organizare și funcționare (nr. 8367 din 11.12.2023, actualizat în urma modificărilor legislative) se află pe website-ul instituției și au fost avizate în consiliul profesoral, aprobate în CA, au fost diseminate elevilor, care au semnat procese-verbale de luare la cunoștință și au fost prezentate în cadrul ședințelor cu părinții, confirmate de procesele-verbale, încă din luna septembrie 2023. Programul de școală nu a fost modificat, orele începând dintotdeauna la ora 8.00 (excepțional la 7.00)
“.

Informații de context

Mai mulți elevi ai Liceului Pedagogic din Bacău care au întârziat la ore nu au mai putut intra și au stat în frig. Prefectul județului, Lucian Bogdănel, a scris într-o postare pe Facebook, că decizia conducerii de la Pedagogic de a-i ține în afara şcolii pe elevii care, din diverse motive, au întârziat câteva minute la prima oră, a fost “profund neinspirată şi irațională”.

Prefectul spune că a cerut Inspectoratului școlar o anchetă în acest caz.

Potrivit prefectului, săptămâna trecută a avut loc o altercație în fața liceului Pedagogic iar ce de la Biroul Siguranță Şcolară (IPJ) au intervenit pentru a aplana respectivul conflict – “dar acest eveniment nedorit nu poate fi pretext pentru închiderea şcolii şi transformarea ei în altceva decât aşezământ educațional”, scrie prefectul.

“Profund neinspirată şi irațională decizia conducerii de la Pedagogic de a-i ține în afara şcolii pe elevii care, din diverse motive, au întârziat – câteva minute – azi la prima oră! Traficul din municipiul Bacău e departe de a fi cel mai fluid, iar astfel de întârzieri mai pot apărea fără ca ele să fie neapărat imputabile unor elevi care, totuşi, în această dimineață au înfruntat gerul pentru a veni – mulți dintre ei pe jos – la ore. Ştiu că responsabilitățile directorilor sunt apăsătoare şi cer o implicare pe multiple paliere de serviciu, altele decât cel didactic, dar nu mă aşteptam să văd că există directori decuplați de realitate care – sub imperiul temerilor de orice fel – iau hotărâri precipitate, care conduc la ştirbirea iremediabilă a propriei lor autorități. E drept că, săptămâna trecută, în fața liceului Pedagogic a avut loc o altercație între elevi şi “susținători” de-ai lor, colegii de la Biroul Siguranță Şcolară (IPJ) intervenind pentru a aplana respectivul conflict – dar acest eveniment nedorit nu poate fi pretext pt. închiderea şcolii şi transformarea ei în altceva decât aşezământ educațional.

*Am comunicat de dimineață, pe acest subiect, cu conducerea Inspectoratului Şcolar Județean Bacău şi aştept, în cel mai scurt timp, rezultatele verificărilor făcute la fața locului”.

Exit mobile version