Extinderea perioadei de evaluare a unităților de învățământ, revizuirea mai multor registre și analiza situației evaluatorilor-colaboratori externi – măsuri dispuse după controlul Ministerului Educației la ARACIP

Foto: © Stokkete | Dreamstime.com

Agenția care autorizează și acreditează grădinițele și școlile, ARACIP, trebuie să revizuiască o serie de registre în cazul cărora au fost constatate nereguli, să întreprindă o revizuire a codului etic și să analizeze situația experților evaluatori, colaboratori externi. Măsurile au fost cerute de Minister în urma controlului efectuat la ARACIP, ce a determinat sesizarea parchetului, anunțată marți de ministrul Sorin Cîmpeanu.

În urma unui set de 10 tipuri de nereguli constatate la ARACIP, ministrul Educației a anunțat, marți, sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, precum și a altor instituții, precum ANI sau Curtea de Conturi. În plus, Sorin Cîmpeanu a anunțat eliberarea din funcție a președintelui agenției, Șerban Iosifescu. – Vezi cele 10 nereguli și măsurile anunțate marți de ministru

Pe lângă aceste măsuri, au fost cerute o serie de acțiuni interne, care includ și extinderea perioadei de evaluare a unităților de învățământ, sau schimbări legale privind obligativitatea ARACIP de a notifica furnizorii de educație cu 90 de zile înainte de expirarea adeverințelor.

Măsurile, detaliate în “Sinteza raportului elaborat urmare a controlului desfășura la ARACIP”, făcută publică miercuri seară de către Ministerul Educației:

“II. MĂSURI DISPUSE:
1. Sesizarea Comisiei de disciplină a Ministerului Educației cu privire la managementul defectuos al conducerii ARACIP.

2. Sesizarea Comisiei de disciplină a Ministerului Educației cu privire la încălcarea prevederilor art. 3 alin. (4) lit. a) din Ordinul nr. 5636 /2020 privind Regulamentul de organizare și funcționare al Corpului de Control din Ministerul Educației de către președintele și vicepreședintele ARACIP. 

  1. Respectarea prevederilor legale în vigoare, respectiv art. 554 alin. (6) din OUG nr. 57/2019 Codul Administrativ, în sensul realizării evaluării președintelui
    ARACIP, de către conducerea instituției coordonatoare.
  2. Respectarea prevederilor legale stipulate de către art. 56 alin. (1) lit. c) din
    Legea 53/2003 Codul Muncii.
  3. Sesizarea ANI cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al conflictelor
    de interese, în dosarul nr.12212/3/2018, de către: domnul Iosifescu Constantin, președinte ARACIP, doamna Constanța Mihăilă, vicepreședinte ARACIP, doamna Gabriela Alina Paraschiva, șef departament Acreditare și doamna Alina Râpă, consilier juridic.
  4. Sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 297 din Codul Penal de către persoanele responsabile din cadrul ARACIP.
  5. Sesizarea Curții de Conturi pentru verificarea condițiilor de încheiere a contractelor civile între ARACIP și evaluatorii externi.
  6. Pentru Președintele ARACIP:

Vezi Sinteza raportului elaborat, urmare a controlului desfășurat la ARACIP:

Foto: © Stokkete | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version