Finanţarea lucrărilor pentru mai multe şcoli şi grădiniţe modernizate prin PNDL, oprită de Ministerul Dezvoltării pentru nereguli

SURSA: Photo by Rodolfo Quirós from Pexels

„Vor fi oprite plăţi de peste 146 de milioane de lei” pentru 187 de obiective de investiţii din judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Teleorman, Tulcea, Vrancea cuprinse în PNDL, anunță ministerul Dezvoltării. Motivul pentru care nu s-au decontat facturile: „realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii”, potrivit ministrului.

Corpul de control a verificat beneficiarii care au transmis solicitări de transfer a sumelor alocate de la bugetul de stat în perioada septembrie-decembrie 2019. Din cele 176 de proiecte verificate, 9 sunt de modernizare a școlilor, iar 11 pentru construcția sau modernizarea grădinițelor. Dintre acestea, 6 au fost cele la care s-au găsit nereguli, potrivit datelor publicate de minister.

Pentru ce intituții de învățământ primarii nu primesc decontarea facturilor:

În cadrul PNDL au fost incluse 3.354 de unități de învățământ preuniversitar de stat din care s-au finalizat lucrările de renovare la 290 unități școlare. În cadrul celor două etape ale Programului (2015-2018 și 2017-2020) sunt incluse 1.105 de școli, grădinițe sau creșe din care au fost finalizate, până la finalul lunii martie 2019, 464 de obiective (în cadrul PNDL I) și 2.251 de școli, grădinițe sau creșe, din care au fost finalizate 58 de obiective (în cadrul PNDL II). Datele apar în Programul Național de Reformă 2019, asumat de România în fața Comisiei Europene.

În plus, Corpul de Control al ministerului împreună cu inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) au verificat 3.084 de solicitări de plată pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I şi II. Dintre acestea:

Inspectorii ISC din întreaga ţară au verificat 2.911 solicitări de plată, rezultatele fiind următoarele:

pentru PNDL I, din 410 solicitări verificate:

pentru PNDL II, din 2.624 de solicitări verificate:

Ministrul susține că ar fi fost nerespectate proiectele tehnice: „Acolo unde realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii, plăţile vor fi categoric oprite! Este inadmisibil să ne batem joc de banul public şi să facem investiţii de mântuială. Nerespectând proiectele tehnice ale acelor obiective, primarii nu dovedesc decât că nu-şi respectă cetăţenii care i-au ales şi de care ar trebui să aibă grijă”, a precizat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

La verificarea tuturor proiectelor, au fost prezenţi diriginţii de şantier sau reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, care au luat la cunoştinţă constatările inspectorilor.

În Programul Național de Dezvoltare Locală, în anul 2019 sunt în finanțare 4.518 obiective de investiții din cadrul PNDL I, 2.656 obiective fiind deja finalizate. În ceea ce privește PNDL II, sunt finanțate 7.273 obiective și finalizate 732, potrivit celui mai recent raport guvernamental cu situația la 31 octombrie.

Photo by Rodolfo Quirós from Pexels

Exit mobile version