Finlanda va crește numărul de ore de citire, scriere și matematică în școala primară, pentru întărirea competențelor de bază

Foto: © Akeksandr Berdyugin | Dreamstime.com

Guvernul Finlandei va aloca resurse pentru a crește numărul de ore dedicate citirii, scrierii și matematicii în școala primară, în scopul întăririi competențelor de bază. Măsura nu va fi însoțită de modificări la nivel de curriculum, obiectivul fiind acela de a permite elevilor și profesorilor să aloce mai mult timp acestor activități, potrivit unui anunț făcut în rețeaua europeană Eurydice.

Astfel, vor fi suplimentate orele alocate săptămânal pentru învățarea limbii și literaturii finlandeze/suedeze la clasele 1-2 și cele de matematică la clasele 3-6, modul cum va fi implementată această măsură, cu lecții sau exerciții suplimentare, urmând să fie decis la nivel local.

Schimbarea va fi introdusă începând din 2025, iar pentru aplicarea ei guvernul va aloca 200 de milioane de euro. 

Până atunci, potrivit anunțului, urmează să fie refăcută și legislația dedicată sprijinului pentru predare/învățare, reformă ce urmărește să reducă volumul de muncă administrativă pentru profesori și să aloce resurse adecvate de sprijin pentru elevi la nivel național.

Finlanda, unul dintre liderii PISA în 2018, a cunoscut o scădere semnificativă în cadrul testelor PISA 2022, rămânând totuși în top 20 în rândul tuturor țărilor participante. Țara a înregistrat scăderi de 11 puncte la Știință, 23 la Matematică și 30 la Citire, potrivit rezultatelor ultimului val PISA, prezentate de OCDE la începutul acestei luni.

Foto © Akeksandr Berdyugin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version