FOTO Pisanii moldovenești din vremea lui Ștefan cel Mare, păstrate în Muzeul de istorie din Herson, riscă să fie evacuate în Rusia

Foto: Facebook.com - Andrew Krasnozhon

Profesorul de istorie și arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rector al Universității pedagogice „Ușinskii” din Odesa, se îngrijorează de soarta pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, care sunt păstrate în Muzeul de istorie din orașul Herson, notează BucPress, agenție de știri din Cernăuți, scrie G4Media.ro.

Pisaniile sunt inscripții, scrieri în piatră sau lemn care se puneau pe lespezile de morminte sau deasupra ușilor principale de biserică pentru a marca hramul, donatorul, numele ctitorului, data ridicării, potrivit dexonline.ro.

Aflate în prezent sub ocupație rusească, artefactele riscă să fie evacuate în Rusia, sau pierdute, deteriorate sau chiar distruse. Pisaniile respective au fost puse pe zidurile Cetății Albe în perioada de domnie a voievodului moldovean, fiind redescoperite de profesor în fondurile muzeului de istorie din Herson în 2013, mai precizează sursa citată.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.
Exit mobile version