Grecia a construit 24 de școli cu 110 milioane de euro din fonduri europene și parteneriat public privat. Care este situația în România

SURSA: Comisia Europeană

Ca și în România, Grecia are probleme cu infrastructura școlară. Clădirile sunt învechite, au fost construite și proiectate acum mulți ani, așa că nu mai sunt eficiente energetic și nici nu mai corespund, de multe ori, scopului educațional modern și actual. Așa că au făcut proiecte și au atras peste 71 de milioane de euro, potrivit site-ului Comisiei Europene, InvestEU. Au cofinanțat până la 110 milioane de euro printr-un parteneriat public-privat și investiția arată cum puteți vedea mai jos. Pe axa 10.1, pentru construcția de unități de învățământ, România nu are niciun proiect finanțat din fonduri europene în prezent, în exercițiul 2014-2020.

Școlile grecilor sunt construite în regiunea Attica și sunt prevăzute cu echipamente de cea mai bună calitate. Sunt independente energetic – produc singure tot ce consumă.

Cu un buget de 110 milioane de euro (39 de milioane de euro a fost cofinanțarea prin parteneriat public-privat), acest proiect a luat în calcul cheltuielile pentru construcția celor 24 de școli, dar și pentru întreținerea lor pe o perioadă de 25 ani de către firma de construcții, potrivit Comisiei Europene.

Noile școli oferă un mediu educațional de înaltă calitate, inclusiv dotări pentru elevii cu nevoi speciale, mai arată portalul InvestEU. Clădirile au acoperișuri ecologice, sisteme de gestionare a apei de ploaie și de reciclare a apei uzate, panouri solare și scări flotante. Podelele și pereții exteriori sunt izolați termic, iar terenurile de sport sunt acoperite cu gazon sintetic.

Primarul localității Penteli, Dimitris Stergiou, a spus: „Penteli a fost de la început în favoarea unui parteneriat public-privat. Cu fondurile UE și un teren de 13 000 m² acordat de primărie, s-a construit un complex ultramodern format din două școli, o sală de sport și trei terenuri de baschet.”

Întrucât firma de construcții se ocupă de întreținerea clădirilor, consiliile școlare pot închiria spațiile sportive și sălile multifuncționale, lucru care înainte ar fi fost de neconceput.

Revista World Finance i-a acordat acestui proiect premiul Education Deal of the Year pentru a-i recompensa caracteristicile și structura de finanțare.

construcția și modernizărea școlilor în România

În România, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării, prin Programul Regio 2014-2020, până acum nu este finanțat niciun proiect de construcție a vreunei școli. În Raportul de mandat al fostului ministru, Paul Stănescu, este menționată propunerea către Comisia Europeană să se preia 10 contracte nefinalizate de construcție de școli și grădinițe. Se construiesc unități de învățământ doar pe bani de la buget, prin două programe gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Agriculturii. Programul Național de Dezvoltare Locală, PNDL II – Ministerul Dezvoltării. Potrivit stadiului de implementare la 15 ianuarie 2019, erau recepționate 56 de școli (din care 28 nu aveau autorizație de funcționare) și 23 de creșe și grădinițe.

Programul Național de Dezvoltare Rurală – Ministerul Agriculturii. Stadiul de implementare la 17 ianuarie 2019 arată că din priectele de înfrastructură de învățământ contractate în exercițiul financiar în curs, doar unul singur a fost finalizat, în valoare de 459.760 lei, adică sub 100.000 de euro. (1 euro = 4,7 lei)

FOTO: Europa.eu/investeu

Exit mobile version