Salariul minim de bază pentru profesori, în Bulgaria, mărit la echivalentul a 4.300 de lei. Decizia luată luna aceasta se aplică de la începutul anului 2023, retroactiv. Majorare cu 15% pentru toate cadrele didactice, după cresterea cu 12% de anul trecut

prima didactică

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com

Bulgaria, țară care în 2021 avea unele dintre cele mai mici salarii pentru profesori la nivelul UE, crește nivelul acestora pe baza unei înțelegeri-cadru între guvern și sindicate, în continuarea unei tendințe care s-a făcut simțită în pofida crizei politice care a marcat în ultimii doi ani țara. Luna aceasta, s-a anunțat o creștere a salariilor cadrelor didactice cu 15%, aplicată retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit Novinite.com.

Creșterea este aplicată în baza unei anexe la contractul colectiv de muncă aplicat în sistemul de învățământ, semnat de Ministerul Educației, sindicate și asociațiile directorilor de școli.

Astfel, potrivit sursei citate, salariul minim de bază (brut) pentru profesori ajunge la 1.709 leva (circa 875 de euro sau 4.300 de lei)  și va fi același și pentru alți specialiști în domeniul pedagogiei, de la educatoare la psihologi sau consilieri școlari. El crește la 1763 leva (circa 900 euro) pentru profesorii cu experiență și la 2082 de leva (circa 1064 euro) pentru directori.

Creșterea a fost aprobată după altele aplicate recent: în aprilie 2022, salariile profesorilor debutanți creșteau cu peste 12%, ajungând la 1415 leva (circa 723 de euro) lunar, conform unui anunț de atunci al Ministerului Educației de la Sofia, citat de Sofia Globe.

Mărirea a fost aprobată în condițiile în care Bulgaria s-a confruntat cu o criză politică de durată: în iunie a.c., în această țară a fost desemnat în sfârșit un guvern de coaliție, după aproape doi ani de criză.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version