În guvern se vorbește despre stimulente pentru elevi în vederea vaccinării, spune ministrul Cîmpeanu / Alexandru Rafila: Testarea elevilor măcar de două ori pe săptămână cred că s-ar putea face

Foto: © Satjawat Boontanataweepol | Dreamstime.com

Pentru vaccinarea elevilor în învățământul preuniversitar, “se discută despre stimulente în interiorul guvernului”, a spus luni, într-o intervenție la B1 TV, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei discuții despre încurajarea vaccinării în mediul școlar. El a precizat, însă, că “până nu va fi o decizie a guvernului nu mă voi pronunța cu privire la nicio ipoteză, pentru a nu crea confuzie în rândul a milioane de elevi și părinți”. În aceeași discuție, Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS și parlamentar PSD, a spus că în cazul copiilor teste Covid “măcar de două ori pe săptămână s-ar putea face”.

El a arătat că, pentru testare, costurile ar fi mari, dar consecințele nefuncționării școlilor ar fi mult mai mari. Când ministrul Cîmpeanu a semnalat că problema nu e legată de costuri, ci de lipsa acordului părinților pentru testare, Alexandru Rafila a spus că e “o contradicție pe care o înțeleg mai puțin” în atitudinea părinților.

Sorin Cîmpeanu la B1 TV, despre stimulentele discutate în guvern:

Întrebare: Guvernul vorbește despre stimulente pentru vaccinare. V-ați gândit la un anumit tip de stimulente și pentru copii?

Sorin Cîmpeanu: Cu siguranță da. O să vă răspund punctual despre sistemul de învățământ preuniversitar. Dar înainte de asta aș vrea să vă spun că în mediul universitar, pentru studenți, beneficiind de autonomie universitară universitățile se gândesc deja, în funcție de specificul universității și de posibilitățile universității, la stimulente pentru studenți. Pentru că există autonomie universitară. Pentru învățământul preuniversitar, se discută despre astfel de stimulente în interiorul guvernului, dar până nu va fi o decizie a guvernului nu mă voi pronunța cu privire la nicio ipoteză, pentru a nu crea confuzie în rândul a milioane de elevi și părinți.”

Alexandru Rafila la B1 TV, despre testarea elevilor:

“Majoritatea copiilor fac forme ușoare sau chiar inaparente. Așa că cea mai bună măsură ar fi ca părinții și persoanele vârstnice din familie, cu care copiii pot intra în contact, să fie vaccinate. Acesta e primul lucru. Și cel de-al doilea, pe care l-a menționat și un antevorbitor în emisiunea dumneavoastră, este legat de stabilirea unei proceduri foarte clare și mai ales simple, încât să fie posibilă testarea de exemplu de două ori pe săptămână a copiilor, tocmai pentru aceste cazuri care au mai puține simptome și care ar putea să fie detectate în cazul unei astfel de testări rapide. (…)

Acum nu putem să facem teste în fiecare zi, dar măcar de două ori pe săptămână cred că s-ar putea face. Sigur că e un anumit efort financiar, dar consecințele legate de nefuncționarea școlilor față în față cred că sunt mult mai costisitoare, nu numai din punct de vedere financiar, cât mai degrabă legat de modul în care acești copii se vor dezvolta, din punct de vedere al modului în care acumulează cunoștințe, cât mai ales din punct de vedere al dezvoltării lor psihologice, de integrare socială ulterioară. Consecințele sunt mult, mult mai grave decât dacă le punem în balanță raportat la aceste eventuale costuri care ar putea să fie necesare pentru acoperirea testării.”

La intervenția lui Sorin Cîmpeanu, care a atras atenția că principala piedică pentru testarea în masă a elevilor a fost lipsa acordului părinților, Alexandru Rafila a spus: “Sigur că da, acordul părinților e important. Aici e undeva o contradicție, pe care o înțeleg mai puțin. Părinții pe de o parte își manifestă îngrijorarea în ceea ce privește participarea la cursuri a copiilor, pentru că s-ar putea să nu fie în condiții de siguranță, pe de altă parte nu-și dau acordul pentru testare (…) Trebuie totuși un dialog sincer și bază pe argumente, mai puțin pe chestiuni exclusiv emoționale (…)”

Vezi înregistrarea emisiunii:

Foto: © Satjawat Boontanataweepol | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version