Închiderea școlilor confruntă omenirea cu o ‘catastrofă generaţională’ – avertizează secretarul general al ONU

FOTO: Facebook.com/Antonio Gutteres UNSG

Omenirea se confruntă cu o „catastrofă generaţională” din cauza închiderii şcolilor pe fondul pandemiei de coronavirus, avertizează secretarul general al ONU Antonio Guterres, transmite Agerpres. El a adăugat că a-i aduce pe elevi înapoi la sala de clasă în condiţii de siguranţă trebuie să fie „prioritatea principală”.

Acum ne confruntăm cu o catastrofă generaţională ce ar putea irosi un potenţial uman incalculabil, submina decenii de progres şi exacerba inegalităţile înrădăcinate”, a declarat Guterres, în timp ce a lansat o campanie ONU cu titlul „Save our Future” (Salvaţi-ne viitorul).

Odată ce transmisia locală de COVID-19 este sub control, a-i aduce pe elevi înapoi la şcoală şi în instituţii de învăţământ în condiţii de siguranţă trebuie să fie principala prioritate“, a subliniat el. “Consultarea cu părinţii, îngrijitorii, profesorii şi tinerii este fundamentală”, a adăugat oficialul.

Școlile au fost închise în aproximativ 160 de ţări, afectând peste 1 miliard de elevi, în timp ce nu mai puţin de 40 de milioane de copii au ratat educaţia preşcolară, avertizează Guterres.

Cifrele aceasta se adaugă celor peste 250 milioane de copii care nu mergeau la şcoală înainte de pandemie. În plus, doar un sfert din elevii de gimnaziu din ţările în curs de dezvoltare au plecat de la școală, având cunoştinţe de bază, a declarat el într-o videoconferinţă secretarul general al ONU.

Exit mobile version