Înscrierea la clasa pregătitoare 2019. Când începe, care sunt etapele, ce trebuie să facă părinții – metodologia și calendarul de înscriere

Înscrierea în clasa pregătitoare 2020

Foto: Pexels.com

Procedurile de înscriere în clasa pregătitoare 2019 au fost publicate în Monitorul Oficial cu doar 10 zile înainte de data la care părinții pot să își înscrie copiii. Metodologia şi calendarul de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020 arată că deja de luni, 25 februarie, la fiecare școală primară va fi afișată circumscripția școlară și numărul de clase pregătitoare alocate. Informațiile vor apărea și pe site-urile inspectoratelor.

CINE SE POATE ÎNSCRIE ÎN CLASA PREGĂTITOARE?

UNDE ŞI CUM SE REALIZEAZĂ EVALUAREA PSIHOSOMATICĂ A COPIILOR?

LA CE UNITATE DE ÎNVĂŢĂMÂNT POATE FI ÎNSCRIS UN COPIL?

Părintele poate opta: 

  1. pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris.
  2. pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

NOTĂ: părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere

UNDE VOR AVEA LOC ÎNSCRIERILE?

CARE SUNT ACTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE?

CARE ESTE CALENDARUL DE COMPLETARE/DEPUNERE A CERERILOR?

A. Prima etapă: 4 – 22 martie

– de luni până vineri, între orele 8:00 – 18:00

– părinţii pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ.

B. A doua etapă: 2 – 8 aprilie

CARE SUNT CRITERIILE DE DEPARTAJARE

I. Criterii generale:

a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;

c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

II. Criterii specifice:

DE UNDE ÎŞI POT PROCURA PĂRINŢII INFORMAŢII ?

  1. Internet: inspectoratele şcolare generale vor crea, pe prima pagină a site-urilor lor, o secţiune numită Înscrierea în învăţământul primar 2019.
  2. Direct de la şcoli, cu ocazia Zilelor porţilor deschise. Fiecare unitate de învăţământ în care se organizează clasa pregătitoare are obligaţia să organizeze acest eveniment public în intervalul 26 februarie – 9 martie. Părinţii şi copiii vor putea vizita spaţiile şi vor putea discuta cu cadrele didactice.
  3. De la unităţile de învăţământ preşcolar, în cadrul întâlnirilor pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2019 – 2020, în învăţământul primar.
  4. Telverde: poate fi apelat numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru fiecare judeţ (ex. Arad – 257).

EXISTĂ SUFICIENTE LOCURI PENTRU COPII ÎN CLASA PREGĂTITOARE?

CE TIP DE ACTIVITĂŢI SE VOR DESFĂŞURA LA CLASA PREGĂTITOARE?

CUM FUNCŢIONEAZĂ ÎNSCRIEREA ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR PRIVAT?

CE ESTE IMPORTANT DE ȘTIUT DESPRE CEREREA DE ÎNSCRIERE ONLINE?

Exit mobile version