Inspectoratele școlare județene și direcțiile de sport și de cultură vor trece în subordinea autorităților locale, de la 1 ianuarie 2025 – măsură de reducere a cheltuielilor, anunțată de Ministrul Finanțelor / În noua lege a Învățământului, inspectoratele sunt înlocuite cu direcții județene subordonate Ministerului Educației

Foto: Edupedu.ro

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat un pachet de 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, pentru următorii ani. Printre acestea: descentralizarea inspectoratelor școlare județene, care vor trece din subordinea ministerului Educației, la autoritățile locale. “Transferul se va face treptat, iar scopul final este apropierea serviciilor publice de cetățean. Este foarte important ca cine decide asupra serviciilor publice de interes local să fie autoritatea locală,” a spus ministrul finanțelor Marcel Boloș. Amintim, în noua lege a Învățământului preuniversitar, inspectoratele școlare județene sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea ministerului.

Ministrul de finanțe Marcel Boloș a prezentat miercuri la Guvern, pachetul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Printre acestea este și descentralizarea inspectoratelor școlare județene, care în prezent sunt în subordinea Ministerului Educației. De la 1 ianuarie 2025, acestea se vor subordona autorităților locale. La fel și direcțiile de sport, sănătate publică sau cultură, a spus ministrul.

“De la 1 ianuarie 2025, descentralizarea servicilor publice de la nivel central: Direcțiile județene de sport, direcțiile județene de cultură și inspectoratele școlare, ca prim pas pentru ceea ce înseamnă descentralizarea servicilor publice. Este foarte important ca cine decide asupra serviciilor publice de interes local să fie autoritatea locală.

Până la această dată, transferul către autoritățile publice judetene a acestui nivel de servicii se va realiza treptat, dar scopul final e de apropiere a serviciilor publice de cetăteni.

Ceea ce ați întrebat, instituțiile publice cu personalitate juridică de subordonare locală…adică invenția aceasta de instituții doar pentru ca să-și găsească de lucru nu vor mai putea avea loc, nu vor mai putea funcționa dacă au un număr de sub 50 de posturi ocupate și au activități care se suprapună și sunt similare cu ale altor instituții publice. Nu vor mai putea fi astfel de situații, iar ordonatorii de credite vor trebui să stabilească în acord cu cele două reguli pe care le-am menționat, care instituții publice intră în regim de comasare, reorganizare sau sigur, transferul de activitate la primării sau la nivelul autorității publice județene, e o decizie de oportunitate pe care o va analiza fiecare autoritate publică locală”, a spus Marcel Boloș.

Informații de context

În prezent, toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației.

Prin noua lege a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial, inspectoratele școlare sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației. Articolul 116 prevede:

(1) Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.

Citește și:
Toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea / Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic
Exit mobile version