BREAKING Greva generală în școli continuă, iar joi va fi miting de amploare în București. Liderii sindicali, după discuția informală cu premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu: Nu am primit o soluție în așa fel încât să fim mulțumiți. În acest ritm vom avea, Doamne ferește!, săptămâni de grevă

Foto: gov.ro

Continuă greva generală în Educație, asta au transmis liderii sindicali după întâlnirea informală de marți, de la Guvern. Aceștia au anunțat că pregătesc un miting de amploare pentru joi, în București, în cadrul grevei generale din școli.

”Greva continuă deocamdată, poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

„Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm vom avea, Doamne ferește!, săptămâni de grevă“, a spus Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater.

Declarațiile liderilor sindicali:

Marius Nistor: Greva continuă deocamdată v-am spus de atâtea ori, singur e măsură să ia decizia încetării. Ei sunt doar colegii noștri. Poate mâine, persoanele invitate, factorii decidenți vor veni cu o soluție care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, soluție la problemele noastre. Deci în condițiile în care soluția cu care va veni Guvernul este acceptată de către colegi.

Nu este vorba de acceptul meu. Noi discutăm de liderii din țară care la rândul lor vor trebui să-și consulte liderii și membrii.

A fost doar o discuție informală și faptul că vor căuta soluții. Am solicitat încă o dată, ca să fie limpede ce am cerut rândul trecut – un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea legii.

Nu putem face compromisuri ținând cont de așteptările colegilor noștri. Repet, colegii noștri sunt cei în măsură să decidă care este cea mai acceptabilă variantă sau ofertă din partea Guvernului. Eu nu m-aș gândi atât de departe. În momentul de față este o acțiune de protest, ne dorim să încheie cât mai repede cu putință și așteptăm cu nerăbdare ca Executivul să vină clar cu soluțiile necesare.

Simion Hăncescu: Le-am prezentat situații concrete, salarii din România, din alte domenii din lumea normală.

Ce argument i-ați spus domnului Ciucă, de exemplu?

Legat de salarii? Că nu poate trăi în un profesor cu 2.500, este muritor de foame.

Și ce a răspuns?

A spus că avem dreptate.

Și altceva, ce-au mai spus dl. Ciucă sau dl. Ciolacu?

Că Guvernul face tot posibil să vină în întâmpinarea oamenilor cu o soluție.

Știți că premierul a spus public că solocotările sunt foarte greu de îndeplinit, că sunt prea mari?

Dar nici noi nu suntem absurzi să spunem că se aplică integral tot, să vină cu ceva acceptabil pentru oameni.

Ce promisiuni au făcut?

S-au angajat în programul de guvernare, o să fie niște principii clar stabilite, dar nu am văzut încă programul și acel program de guvernare nu știu dacă va fi, va ține de cald și o să fie acceptat de oameni. Este doar un program de guvernare care s-a încălcat de multe ori.

Anton Hadăr: Da, mulțumesc că am venit aici pentru soluții la problemele noastre pe termen scurt și pe termen puțin mai lung. Problemele pe termen scurt n-au primit răspunsul cuvenit, că nu sunt bani, că avem deficit. S-a încercat ceva cu deficitul, nu știu dacă au reușit să-l mai mărească, să fie acceptat de comisar european pe buget. Noi însă n-am primit o propunere în așa fel încât să fim mulțumiți. Soluțiile pe termen mai îndepărtat, adică viitoarea lege a salarizării și ele trenează. Banca Mondială n-au adus toți toate documentele și alte sectoare bugetare. În acest ritm, vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă și cred că va fi o grevă de durată, nu doar de 1 săptămână. Noi avem alt calendar, noi trebuie să așteptăm să intrăm la negocieri.

Pe capătul nostru de a acuzare, care știți că este o grevă împotriva politicilor sociale și economice ale României, trebuie să fim chemați pentru aceste discuții, e o altă, e altă cauză pe rol, dar repet, în acest ritm nu văd sfârșitul grevei. Sunt om cu experiență și cred că vom avea, Doamne ferește, săptămâni de grevă.

Dl. Ciolacu, ce a spus în aceste discuții?

Fiecare a venit cu propunere, încercând să atragă atenția că se pot găsi soluții, dar nu e nimic concret, nu e nimic mulțumitor, evident, răspunsul poate ninova da mâine, dacă va veni la întâlnirea noastră de la FSLI. Păi sunt multe lucruri care sunt cunoscute. Păi pe termen scurt ar trebui găsite soluții pentru a se acoperi inflația, salariile, care sunt foarte, foarte mici. Ori a dat numai la debutanți 18.000 de colegi, atât din învățământul universitar, cât și din cel superior, vă dați seama că nu-i mulțumitor, pentru că vor fi colegi care se află imediat lângă debutanți, care vor fi nemulțumiți. Deci, iată o soluție trebuie găsită și aici. Noi vrem să se dea la aproape toată suflarea de care dispunem astăzi, adică la toată resursa umană de tip cadru didactic.

Exit mobile version