Liderul sindical Simion Hăncescu: Avem în jur de 20.000 de posturi lipsă pe partea de auxiliar și administrativ. Dacă și pe acestea le blochezi, e o mare problemă

Simion Hăncescu / Foto: Simion Mechno - Agerpres Foto

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, într-o intervenție la Europa FM, că există un deficit de 20.000 de posturi în privința personalului administrativ: „ Din calculele noastre, avem în jur de 20.000 de posturi lipsă în sistemul de învățământ pe partea aceasta de auxiliar și administrativ. Dacă și pe acestea le blochezi, e o mare problemă.”

„Sunt școli, de exemplu, unde sunt trei îngrijitoare și două pleacă. Sau una se pensionează, sau, doamne ferește, una decedează. Nu poți să lași o unitate de învățământ mare cu un singur îngrijitor. Deci, problema ar fi, în primul rând, la funcțiile administrative și la auxiliar, unde ai oricum un deficit enorm. Din calculele noastre, avem în jur de 20.000 de posturi lipsă în sistemul de învățământ pe partea aceasta de auxiliar și administrativ. Dacă și pe acestea le blochezi, e o mare problemă”, a spus Simion Hăncescu.

Marți, 23 ianuarie, sindicatele din Educație au acuzat Ministerul Finanțelor că blochează angajările în școli, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții profesorilor „consideră abuzivă, dar și disprețuitoare față de educația din România atitudinea Ministerului Finanțelor de a refuza avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023.”

„În total dispreț față de prevederile legale în vigoare – respectiv cele ale  art. XVII alin. (5) din Legea nr. 296/2023  și ale art. VII alin. (3) din O.U.G. nr. 115/2023 [ce permit ca, prin memorandum al Guvernului, să se aprobe ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023, respectiv permit ocuparea posturilor care devin vacante/temporar vacante în anul 2024] – proiectul de memorandum inițiat de Ministerul Educației pentru ocuparea posturilor vacante din educație este blocat de Ministerul Finanțelor, până la data la care se transmite situația privind posturile care se vacantează, la nivel național, în învățământul preuniversitar și în cel superior, până în anul 2025”, se arată în comunicat.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că personalul din învăţământul preuniversitar este format din personal didactic şi personal administrativ.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just
Citește și:
BREAKING Sindicatele din Educație acuză Ministerul Finanțelor că blochează angajările în școli
Ligia Deca dă vina pe inspectoratele școlare și pe salarizarea slabă în privința lipsei personalului auxiliar și administrativ din școli: Dacă inspectoratele au cerut posturi, au primit. Degeaba cerem profesorilor sau învățătorilor să facă treabă în condițiile în care ei nu au sprijinul necesar
Exit mobile version