Liga Studenților din Iași cere ca asociațiile să fie exceptate de la depunerea declarațiilor de „beneficiar real”, iar regimul aplicat IMM-urilor să fie relaxat

Foto: Pixabay.com

Liga Studenților din Iași cere ca asociațiile să fie exceptate de la depunerea declarațiilor autentice (de „beneficiar real”) solicitate de către lege, iar regimul aplicat IMM-urilor să fie relaxat, „având în vedere numeroasele încălcări ale libertății de asociere, problemele legate de protecția datelor cu caracter personal, precum și birocrația excesivă la care sunt obligate atât persoanele juridice private, cât și anumite instituții ale statului”, se arată într-un comunicat de presă al Ligii.

Reprezentanii studenților precizează că prima reglementare a fost introdusă de Partidul Social Democrat (PSD) în legea de transpunere a directivei care vizează asociațiile constă în obligativitatea depunerii unor noi declarații în formă autentică (dată în fața unui notar, contra-cost) ori de câte ori se modifică componența sau datele de identificare (schimbare de carte de identitate, de adresă, de nume prin căsătorie etc.) ale vreunui membru al consiliului director sau al organelor de control (cenzor, comisie de cenzori), considerați a fi „beneficiarii reali” ai asociației.

„Efortul financiar al taxelor notariale este unul considerabil atât în cazul asociațiilor relativ
mici, care nu beneficiază de resurse consistente, cât și în cazul celor mari, care trebuie să
autentifice un număr mult mai mare de declarații, cu un număr mai mare de pagini, având în
vedere caracterul non-profit al ONG-urilor. Mai mult, birocrația impusă nu se resimte doar de
către asociații, ci inclusiv de către birourile notariale. PSD nu a ținut cont de recomandările directivei, conform cărora se pot dispune măsuri sancționatorii împotriva ONG-urilor doar în mod expres și limitat, conform riscului pe care aceste organizații îl prezintă risc stabilit în urma unei analize temeinice care nu există”, se arată în comunicatul Ligii Studenților.

Ei mai atrag atenția că „o altă problemă din legea 129/2019 vizează datele personale din registrele publice, în lege nefiind prevăzut în mod explicit care dintre aceste date sunt destinate accesului public, 2 prevederile legale intrând în conflict cu Regulamentul European privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR). Datele care trebuie furnizate în cadrul declarației sunt numele, prenumele, data nașterii, CNP, seria și numărul actului de identitate, cetățenia, domiciliul sau reședința. În fapt, se prezumă reaua credință a tuturor românilor și cetățenilor străini care sunt membri într-o asociație. De asemenea, publicitatea registrelor ar putea avea un impact negativ asupra demnității și siguranței unor categorii sociale protejate de lege, precum victimele abuzurilor, infracțiunilor etc.”

„PSD și PNL au deturnat combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului într-un mecanism de control birocratic asupra asociațiilor, similar celor aplicate de către regimurile totalitare care anulau libertatea de asociere specifică unei societăți liberale, prin sufocarea și controlarea activității organizațiilor non-guvernamentale. PSD a interpretat în mod voit eronat prevederile directivei europene pentru a ataca societatea civilă, iar PNL, în loc să repare situația creată, a limitat și mai mult libertatea de asociere. Solicităm Guvernului ca prin ordonanță de urgență să excepteze asociațiile de la obligația depunerii declarațiilor de beneficiar real, având în vedere povara financiară și birocratică impusă acestora și caracterul stalinist al cerințelor impuse de lege, care urmăresc de fapt crearea unui registru al tuturor membrilor asociațiilor din România, similar cu demersurile realizate de către organele represive ale regimurilor totalitare”, a declarat Diana-Alexandra Chiraș, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Sursă foto: Pixabay.com

Exit mobile version