Ligia Deca: Avem nevoie de o perioadă mai lungă în școală, dar care să nu însemne o perioadă mai lungă în școală în formatul pe care îl cunoaștem cu toții

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Avem nevoie de o perioadă mai lungă în școală, spune ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru postul public de radio. Aceasta a dat exemplul statelor dezvoltate, care au programul școlar de dimineața până după-amiaza și a spus că este nevoie de ore suplimentare pentru elevi, dar nu de ore de predare, ci de ore „de aplicație”.

Întrebată dacă va crește sau va scădea numărul de ore pe săptămână pentru elevii de gimnaziu, Ligia Deca a răspuns la nivel general că ar fi de dorit un număr „adecvat” și că pe termen mediu „ne dorim” „o perioadă mai lungă în școală”.

„Noi ne-am dori să avem un număr de ore care să fie bine adecvat la capacitatea lor, în funcție de vârstă și în același timp să poată fi completat cu ore realizate în alt regim. Adică să nu fie tot ore de predare, ci să fie ore de aplicație, care să însemne inclusiv sporturi, inclusiv aprofundare.

Avem nevoie de o perioadă mai lungă în școală, dar care nu însemne o perioadă mai lungă în școală în formatul pe care îl cunoaștem cu toții. Statele dezvoltate au programe de școală care încep dimineața și merg până pe după-amiază, până când și părinții termină perioada de lucru. Numai că în perioada de la prânz, până pleacă acasă, există activitate sportivă, relaxare, aprofundare, programe remediale. Asta ne dorim și noi pe termen mediu”, a declarat Ligia Deca.

Actualele planuri-cadru aprobate de Ministerul Educației prevăd chiar și peste 7 ore pe zi, la gimnaziu:

Prevederile din planurile cadru încalcă, însă, un Ordin al ministrului Sănătății, nr. 1.456/2020, care reglementează un număr mai mic de ore pe zi, cel puțin la gimnaziu și la liceu.

Pentru învățământul primar:

Pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;

Pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;

Pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi.

Exit mobile version