Ligia Deca, ministrul Educației: Scopul profesorului nu poate fi doar să termine programa. Scopul ar trebui să fie ca fiecare copil să aibă competențele pe care le presupune parcurgerea disciplinei respective în fiecare an

Ligia Deca / Foto: gov.ro

Ligia Deca critică profesorii care se concentrează doar pe terminarea programei și susține că aceștia trebuie să se concentreze pe competențele copiilor din parcurgerea programei respective – „acolo trebuie să ne mutăm investiția”, a spus oficialul. Declarațiile au fost făcute la Biblioteca Națională, la prezentarea unui raport despre nivelul de „alfabetizare lingvistică” a circă 14 mii de elevi testați în ultimul an printr-un instrument pus gratuit la dispoziție de mai multe organizații.

Deca a vorbit despre un program de învățare remedială pentru pierderile suferite de elevi în pandemie și nu numai în acea perioadă.

„Recuperăm decalajele în învățare generate de perioada pandemică. însă decalajele de învățare nu vin doar din această sursă. Unele dintre ele vin din contextul care nu depinde de potențialul fiecărui copil, context socio-economic, alți factori de risc. De aceea, proiectele de lege ale educației prevăd extinderea programului de învățare remedială, ceea ce presupune ca fiecare cadru didactic să aibă un rol în a fi implicat în orele remediale”, a spus demnitarul.

Ministra Educației a punctat și situația elevilor cu dificultăți de învățare, unde a arătat că profesorii nu trebuie să termine programa, ci să facă în așa fel încât la finalul anului elevii să aibă acele competențe prevăzute.

„Pentru a susține elevii cu dificultăți de învățare, raportat la competențele prevăzute în programele școlare, avem nevoie nu doar să parcurgem programa, să terminăm programa, așa se spune… Cadrele didactice simt că așa sunt evaluate de către inspectorate: trebuie să terminăm programa. Scopul nu poate fi doar să terminăm programa. Scopul ar trebui să fie ca fiecare copil să aibă competențele pe care le presupune parcurgerea disciplinei respective în fiecare an. Și acolo ar trebui mutată investiția noastră. Acolo ar trebui trebui mutată atenția noastră”, a declarat Ligia Deca.

Exit mobile version