Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a publicat lista finală cu cele 10 universități admise pentru finanțare în apelul „Program național de leadership și management educațional”, care vor forma 10.000 de directori, profesori din comisii și consilii, dar și din inspectorate școlare, ARACIP și casele corpului didactic, până pe 31 martie 2026.
Aceste trei instituții vor fi desființate la începutul anului școlar 2026-2027, când se vor înființa Direcţiile Judeţene de Învăţământ Preuniversitar, DJIP, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar, ARACIIP și Centrul Național pentru Formare și Dezvoltarea în Cariera Didactică, CNFDCD, conform legii învățământului preuniversitar.
- Desființarea inspectoratelor școlare, caselor corpului didactic și ARACIP a fost amânată până la începutul anului școlar 2026-2027, prin OUG nr. 156 din 30 decembrie 2024.
Proiectele celor 10 universități vor fi finanțate cu 15 milioane de euro în apelul „Program național de leadership și management educațional”. Deși 16 proiecte au primit peste 70 de puncte în urma evaluării calitative, adică au avut punctaj eligibil pentru finanțare, 6 dintre ele au fost trecute de minister ca rezerve, în limita bugetului alocat apelului.
LISTA FINALĂ a proiectelor selectate pentru finanțare în apelul „Program național de leadership și management educațional”
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București
- Proiect: Strategii Inovative pentru Management Performant și Accelerarea Transformării în Instituțiile de Învățământ și Comunitate (SIMPATIC) – Punctaj: 105
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
- Proiect: „EduLeadManager – dezvoltarea capacității instituționale a unităților de învățământ prin leadership și management performant” – Punctaj: 105
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași
- Proiect: Management EDucațional Eficient și Profesionist – MedEP – Punctaj: 105
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
- Proiect: LEAD the team! – Punctaj: 105
Universitatea din București
- Proiect: Lead4Edu – Leadership și management strategic pentru educație de calitate – Punctaj: 105
Universitatea „Spiru Haret”
- Proiect: EduFormManager – Punctaj: 105
Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu
- Proiect: EduLeaders – Viitorul Educației! – Punctaj: 105
Academia de Studii Economice
- Proiect: Leadership și Management Performant în Educație – Edu-LIDER – Punctaj: 104
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
- Proiect: EDU-LIDER – „Educație pentru Leadership și Inovație în Domeniul Educațional” – Punctaj: 104
Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad
- Proiect: LIDER – Leadership inovator pentru dezvoltarea educației responsabile – Punctaj: 104

Informații despre programul național de leadership și management educațional
Directorii și inspectorii școlari vor învăța patru stiluri de leadership, management financiar, inclusiv al proiectelor finanțate prin fonduri europene și cum să îmbunătățească performanța elevilor și etică și integritate până la 31 martie 2026.
Programul național de leadership și management educațional conține două programe de formare cu durata de minimum 84 de ore, pentru directori și directori adjuncți și pentru personal cu atribuții manageriale din DJIP/DMBIP și BJ/BMB ARACIIP sau, până la înființarea acestora, din ISJ/ISMB, precum și pentru alte categorii similare cu funcții de conducere și management educațional.
Conținutul programului de formare va promova cercetarea și reflecția critică asupra situațiilor școlare de zi cu zi. Vor fi luate în considerare metode diverse, precum discuții interactive, studii de caz, dezbateri și simulări, pentru a maximiza învățarea, conform Ghidului solicitantului.
1. Programul de formare pentru personalul care este implicat în managementul unităților/instituțiilor de învățământ preuniversitar (directori și directori adjuncți)
Programul de formare va fi structurat pe 2 componente:
Componenta A. Activități privind îmbunătățirea competențelor de leadership și management educațional, cuprinde mai module de formare, care vor fi organizate pe parcursul a minimum 60 de ore de învățare
Componenta B – Activități practice de consolidare a competențelor dobândite, cuprinde minimum 24 ore de mentorat și coaching, de tip comunitate de practici, pentru consolidarea și aprofundarea competențelor managerilor și inspectorilor școlari cu funcții de conducere și management care au urmat programul complet de formare.
Competențe vizate:
- Leadership situațional și adaptarea stilului de conducere;
- Management instituțional: planificare, organizare și coordonare a activităților;
- Management financiar, gestionare a bugetului, atragere de fonduri externe/europene și realizare de achiziții publice;
- Gestionarea eficientă a resurselor umane;
- Monitorizare și evaluare activități implementate;
- Implementarea strategiilor pedagogice inovatoare, monitorizarea progresului elevilor și implicarea comunității în educație.
2. Programul de formare pentru personal cu atribuții manageriale din DJIP/DMBIP și BJ/BMB ARACIIP sau, până la înființarea acestora, din ISJ/ISMB, precum și pentru alte categorii similare cu funcții de conducere și management educațional
Programul de formare și îndrumare pentru manageri și inspectorii cu funcții de conducere va urmări în mod special dezvoltarea acelor competențe necesare administrării sistemului de educație într-un mediu descentralizat, precum și pregătirea personalului din cadrul acestor instituții pentru reorganizarea sistemului și transferul de competențe de la o instituție la alta.
Programul de formare va fi structurat pe 2 componente:
Componenta A – Activități privind îmbunătățirea competențelor de leadership și management educațional, cuprinde mai multe module de formare, care vor fi organizate pe parcursul a minimum 60 de ore de învățare
Componenta B – Activități de consolidare a competențelor dobândite, cuprinde minimum 24 ore de mentorat și coaching, de tip comunitate de practici, pentru consolidarea și aprofundarea competențelor managerilor și inspectorilor școlari cu funcții de conducere care au urmat programul complet de formare
Competențe vizate:
- Planificarea strategică și operațională a activităților;
- Organizarea și coordonarea activităților;
- Leadership, comunicare și gestionarea echipelor;
- Gestionarea eficientă a resurselor umane;
- Monitorizare și evaluare activități implementate, pentru asigurarea calității în învățământul preuniversitar;
- Capacitate de acordare sprijin UIP.
Acreditarea programelor de formare
Fiecare universitate va depune spre acreditare fie programul de formare dedicat personalului de la nivelul unităților de învățământ, fie programul dedicat personalului de la nivelul inspectoratelor școlare județene, fie ambele programe, care să conțină toate modulele din Ghidul solicitantului, organizate în funcție de nevoile grupului țintă.
Ministerul Educației a introdus reguli noi prin ordin de ministru pentru a acredita cursurile de formare a 10.000 de directori și inspectori școlari prin PNRR, ca excepții de la metodologia-cadru de formare continuă a profesorilor.
4 comments
vc
Oare faptul ca programul se adresează DOAR directorilor în funcție și inspectorilor actuali nu asigura continuitatea în funcție doar a celor care trebuie sa fie pe funcții și “închide” sistemul pentru toți tinerii care doresc sa promoveze?!
Poate ar trebui sa fim ceva mai deschiși către oamenii tineri cu idei inovatoare, cu dorința de schimbare și altele.
Nu știu, ma gândesc și eu!!!…poate se mai gândesc și alții!!!!
dzeule câți bani aruncați …că să ținem în funcții aceiași inspectori care vor trebui puși undeva după desființarea isj…că nu vor merge la catedra….trebuie sa se aciuieze undeva …milioane de euro aruncate pe apa sâmbetei….pentru diplomele unora care oricum nu vor folosi ce învăța …și CNE ii învață?! risipa și școlile la tara au bude in curte ..și urlam că nu putem deconta naveta cadrelor didactice …că nu putem dota clase,cabinete….cursuri inutile pentru unii care sta în funcții și de 30 de ani!
Ar trebui sa se organizeze un concurs pentru toți profesorii și să fie o selecție a celor care pot urma aceste cursuri, altfel par a fi cu dedicație celor din ISJ uri, ceea ce nu e tocmai corect.