Ludovic Orban: Numărul de elevi cu COVID-19, ca procent, a fost de 6,3% pe populație școlară. Nu există o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor pe această categorie de vârstă / În școli și universități, deciziile comitetelor pentru situații de urgență să țină cont cu strictețe de reglementările legale, nu de bunul plac al unor directori de școli

SURSA: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat în această seară că “este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri” de infectare cu noul coronavirus, motiv pentru care le-a cerut comitetelor județene pentru situații de urgență “o intensificare a controalelor” pentru respectarea măsurilor.

“În școli și în universități, deciziile care se iau la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență să țină cont cu strictețe de reglementările legale – de hotărârea de guvern privind starea de alertă și de ordinul comun al ministrului Educației Naționale și ministrului Sănătății, nu de bunul plac al unor directori de școli. Ce spune legea, aia trebuie să se aplice”, a declarat premierul.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute de premierul Ludovic Orban la finalul unei videoconferințe cu prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei, la care au participat ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și șeful DSU, Raed Arafat.

“Am solicitat comitetelor județene să ia decizii de carantinare oriunde situația se impune, fie de localități, fie de zone”, a anunțat Ludovic Orban.

Premierul a susținut că “în primele două săptămâni este greu să ai o evaluare a răspândirii datorate școlii și eu transmit mesajul ăsta: copilul este expus celui mai mic risc de infectare în cadrul școlii, în clasă, sub supravegherea profesorului. Riscul de infectare a unui copil, adolescent este mai mare atunci când este liber și când interacționează fără supravegherea unui adult”.

“În ceea ce privește numărul de cazuri pe populația școlară, chiar cu școlile suspendate sau cu copii în vacanță, numărul de cazuri ca procent a fost în jur de 6,3% pe populație școlară. Deocamdată, pe evaluările noastre, nu există o creștere semnificativă a procentului de îmbolnăviri pe această categorie de vârstă“, a anunțat Orban.

În ceea ce privește anunțul făcut de noul primar din Bacău, că va lua toate măsurile ca toți elevii să vină fizic la școală, Ludovic Orban a răspuns: “Nu poate să încalce legea și HG privind starea de alertă și ordinul comun MS-MEC. Primarii trebuie să aplice legea“.

Ludovic Orban, cele mai importante declarații cu privire la școală:
VIDEO Declarațiile făcute de premierul Ludovic Orban la finalul unei videoconferințe cu prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei, la care au participat ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și șeful DSU, Raed Arafat:
Exit mobile version