Marius Budăi: Legea salarizării ar urma să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament la 1 septembrie. Pentru debutant se va pleca de la salariul mediu brut

„Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, după o întâlnire cu profesorii la Colegiul Național “I.L. Caragiale” din București, astăzi 7 mai.

„Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare viitoare din viitoarea lege a salarizării unitare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată și utilizat la construirea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru debutant așa va fi”, a adaugat Marius Budăi. 

Ministrul Muncii declara pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”. 

Reporter: Salarizarea va fi așa cum au cerut profesorii? Acea grilă negociată cu Ministerul Educației poate fi acceptată și de Ministerul Muncii? 

Marius Budăi: Noi am scris în nota de fundamentare, le-am explicat profesorilor de ce în nota de fundamentare am scris principiul de la care plecăm în construcția noii grile și că nu voi discuta neapărat pe închiderea altor grile până nu voi închide discuția cu educația, pentru că așa este decizia coaliției. Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare viitoare din viitoarea lege a salarizării unitare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată și utilizat la construirea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru debutant așa va fi. 

Reporter: Președintele Iohannis v-a cerut în urmă cu 2 săptămâni să rezolvăm problema aceasta cât mai rapid, a legii salarizării, dar și a reformei pensiilor, până pe data de 15, reușim să facem acest lucru până pe data de 15? 

Marius Budăi: Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament. Până acum, nicio sarcină pe care am avut-o la coaliție nu am ratat-o. N-am de gând să fac nici acum acest lucru. 

Reporter: Aveți semnale că s-ar putea opri greva?

Marius Budăi: Discuția nu s-a axat neapărat de grevă și este foarte bine că a fost așa. A fost o discuție extrem de constructivă pe ceea ce vrem să facem pe viitor cu educația. Însă da, au fost și și discuții despre grevă și despre faptul că avem copii în ani terminali care trebuie. Eu însumi am spus că am doi copii în ani terminali. Cu siguranță discuțiile astăzi continuă la nivelul Ministerului Educației. Eu, repet, nu am cerut aici dascălilor nimic, dascălii nu mi-au cerut mie nimic, ci am avut o discuție extrem de corectă din punct de vedere al principiilor pe care trebuie să ne așezăm pe viitor.

Exit mobile version