Matematica a fost introdusă în noua programă pentru Titularizare 2021 pentru învățători. Cei care vor să se angajeze în învățământul primar au de învățat în plus față de anul trecut și la română – curentele literare, Bacovia, Enigma Otiliei și 5 capitole de pedagogie școlară

Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com

Cei care vor să se angajeze în învățământ ca învățători vor da la examenul de Titularizare 2021 și subiecte de matematică la proba scrisă programată pentru 21 iulie anul viitor. Asta prevede noua programa publicată marți în Monitorul Oficial.

Analiza Edupedu.ro arată că alte noutăți pentru candidații la un post de profesor pentru învățământul primar ar fi introducerea curentelor literare și culturale, precum și a doi noi autori – George Bacovia și George Călinescu, precum și a 5 capitole noi de pedagogie școlară.

Programa prevede competențele și conținuturile pe care candidații trebuie să le pregătească pentru proba scrisă de la Titularizare 2021, anunțată pentru data de 21 iulie 2021.

Matematica devine subiect de Titularizare pentru învățători. Până acum proba scrisă de la acest consurs nu cuprindea decât limba și literatura română plus pedagogie și didactica specialităților.

Pe lângă asta, sunt introduse în noua programă și elemente de metodica predării disciplinei matematică și explorarea mediului / matematică în învățământul primar.

Subiectele de anul trecut, de exemplu, primite de învățătorni, nu aveau niciun exercițiu de matematică.

Câtă Matematică trebuie să știe un candidat la Titularizare 2021, potrivit noii programe:

Elemente de teoria mulțimilor

Produsul cartezian. Proprietățile operațiilor cu mulțimi o Relaţia de echipotenţă; cardinalul unei mulţimi

Mulțimi de numere

Mulţimea numerelor naturale (N); multimea numerelor întregi (Z); mulțimea numerelor raționale (Q); mulțimea numerelor iraționale (R\Q)

Numere naturale

Numere întregi

Numere raționale

Numere iraționale

Ecuaţii, inecuții şi sisteme de ecuaţii

Ecuaţii de gradul I cu coeficienți în Z; probleme care se rezolvă folosind ecuaţii de acest tip o Inecuații de gradul I, cu coeficienti numere întregi

Elemente de organizare a datelor

Unităţi de măsură pentru lungime, arie, volum, capacitatea vaselor, masă, timp, valoare

Elemente de geometrie

Triunghiul

Patrulaterul – Patrulaterul convex; suma măsurilor unghiurilor unui patrulater convex -Paralelogramul, proprietăţi; paralelograme particulare: dreptunghi, romb, pătrat – proprietăţi; trapezul – clasificare, proprietăţi, linia mijlocie în trapez – Perimetre și arii: dreptunghi, romb, pătrat, trapez

Cercul: construcție, elemente

Corpuri geometrice: paralelipidedul, cubul, piramida, cilindrul, conul, sfera (recunoaştere, elemente componente, construcţie); arie și volum: paralelipided, cub, piramidă

Metode aritmetice de rezolvare a problemelor

La Literatura română sunt introduse curentele literare:

Noutăți au apărut și la elementele de pedagogie școlară. În vechea programă erau doar 4 capitole, acum sunt 9. Și, bineînțeles, s-a adăugat programei și metodica predării matematicii.

Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version