Materiale video despre istoria și cultura Europei și despre proiecte europene, prezentate de vlogger-ul Horia Sârghi: “Zaiafet european”

Foto: Captură Facebook.com - Spațiul Public European

Reprezentanţa Comisiei Europene în România și echipa de la Spaţiul Public European anunță lansarea unei serii de materiale video inedite, prezentate de vloggerul Zaiafet. Prin intermediul acestora, publicul este invitat să descopere episoade din istoria și cultura Europei, cât și diferite proiecte europene. Cel mai nou dintre aceste materiale face o paralelă între Planul Marshall și NextGenerationEU, cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa, agreat de Consiliul European și Parlamentul European anul trecut.

Toate poveştile sunt spuse într-un limbaj simplu. Gazda seriei, denumită „Zaiafet european”, este Horia Sârghi, alias Zaiafet, vlogger-ul pasionat de istorie și lectură, cu peste 700.000 de urmăritori pe canalul său de YouTube, potrivit unui comunicat de presă.

Horia Sârghi, despre seria de materiale video: „Identitatea europeană rămâne una dintre cele mai seducătoare subiecte ale generației mele. E o onoare să pot pune umărul, chiar și cu puțin, la solidificarea acestei identități. Pe lângă faptul că sunt român, întotdeauna m-am simțit european. Cred cu tărie în Uniunea Europeană. Pentru mine nu e doar un proiect de bifat, ci o parte din identitatea mea”.

Fiecare film propune publicului o poveste modernă despre trecut, spusă într-o manieră nonconformistă, în circa 40 de minute. Subiecte ca „Top 5 monumente istorice restaurate cu fonduri europene”, „Secretele Erasmus” sau ”Două planuri care au salvat Europa: de la Marshall la NextGenEU” vor putea fi urmărite pe paginile de Facebook ale Reprezentanței Comisiei Europene în România și ale Spațiului Public European.

Primul episod spune povestea neștiută a cinci monumente istorice din România restaurate cu fonduri europene: Arcul de Triumf, Cetatea Făgăraș, Mănăstirea Frumoasă din Iași, Palatul Vulturul Negru din Oradea și Muzeul de Artă din Craiova.

Al doilea episod analizează, în paralel, modul în care Europa a trecut peste două crize majore: Al Doilea Război Mondial și criza provocată de pandemia de COVID-19. „Răspunsurile” găsite pentru a depăși aceste situații dificile au fost două planuri importante: Planul Marshall și NextGenerationEU, cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Exit mobile version