Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională 2019

24.874 de vizualizări
Modelele de subiecte pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională 2019, cu teste grilă nou-introduse peste noapte chiar pentru elevii care dau examen anul acesta, au fost retrase de pe site-ul oficial al Ministerului Educației. Președintele Federației de Părinți, Iulian Cristache, a declarat pentru Edupedu.ro că reprezentanții ministerului l-au invitat pentru vineri la discuții la Minister, împreună cu sindicatele din educație și cu reprezentanții elevilor, pe acest subiect.

Amintim că Ministerul Educației încearcă să schimbe fără nicio dezbatere publică și fără nicio fundamentare sau studiu de impact subiectele de la examenele de Evaluare și Bacalaureat. Președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță, a declarat în cursul dimineții pentru Edupedu.ro că 40% din subiectele de la fiecare probă de examen de anul acesta vor fi itemi obiectivi, care includ teste grilă.

Schimbarea are loc într-un Minister al Educației care de mai bine o lună nu are ministru plin, fără un anunț public și fără ca instituția să spună ce studii au stat la baza modificării structurii acestor subiecte. Amintim că nu e prima dată când Ministerul ia în calcul testele grilă pentru examenele naționale.

În anul 2003, subiectele de BAC au fost integral sub formă de test grilă, dar Ministerul Educației a abandonat imediat modelul acela de examen. Instituția nu a spus ce nu a fost bine atunci și nici de ce acum ar fi bun din nou testul grilă la BAC.

Amintim că în 2003 toate subiectele de la Bacalaureat au fost tip grilă. Proporția întrebărilor grilă a fost redusă, însă, anul urmator, iar în timp ele au fost abandonate. Ministerul Educației nu a spus care au fost problemele din 2003 de au scos testele grilă, și nici acum nu au prezentat vreun studiu de impact care să fundamenteze decizia de a reveni la ele.

Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

Citește și:


3 comments
  1. Studiezi ani de zile opere literare, ca sa ce?
    Sunt profil filologie, urmeaza sa imi dau si eu bacul anul acesta din zeci de opere, de care nu ma pot folosi ma departe.
    Inteleg, citind iti dezvolti capacitatea mentala, vocabularul, dar in cazul meu, la vara ma va astepta o admitere la politie.
    Admiterea consta in GRAMATICA LIMBII ROMANE, ceea ce eu nu am mai facut-o din clasa a 8-a.
    Rezumand faptul ca 4 ani invat ceea ce a scris Mihai Eminescu si ce a vrut el sa spuna prin poeziile sale, dar in 4 ani de zile eu nu invat cum se scrie corect, unde pun cratima, de ce se scrie cu un “i” sau doi de “i” etc.

  2. Sa se scoata bacu de tot.E o tampenie sa faci 12 ani de scoala si sa nu poti sa iti continui sutdiile din cazua unui examen.
    Nu se stie cate geni a pierdut Romania din cauza asta.

  3. Băgați Gramatica la examenul de Bacalaureat! Nu cred că contează atât de mult sa înveți 10 eseuri pe de rost și apoi sa le scrii integral! Fără gramatică, toți analfabeții au diploma de Bacalaureat. Vi se pare normal?? E mult mai important să știi să scrii corect, decât să înveți ceva pe de rost!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția Consilului Național al Elevilor după anunțul de aseară al ministrului Educației privind ridicarea stării de alertă, de pe o zi pe alta: Restricțiile impuse de pandemie ar fi trebuit ridicate treptat în școli, iar noile măsuri să fie anunțate în timp util

Consiliul Național al Elevilor solicită autorităților ca orice decizie legată de ridicarea restricțiilor în școli să fie comunicată din timp. Reacția vine printr-un comunicat de presă, după ce ministrul Educației,…
Vezi articolul