Ministerul Educației anunță că nu sunt bani pentru ca bursele elevilor să fie măcar 100 de lei. Era nevoie de 360.000 de lei pentru 400.000 de elevi. Instituția prezintă informații false într-un comunicat public

FOTO: colaj gov.ro

Într-un comunicat emis de Ministerul Educației după ședința de Guvern din 9 septembrie 2019, în care Executivul a aprobat o hotărâre de guvern prin care a impus autorităților locale să aibă același cuantum al burselor ca în anul școlar anterior, instituția explică motivul real al acestei decizii: nu ar fi fost bani. În nota de Fundamentare a proiectului de HG, suma necesară pentru bursele de măcar 100 de lei ar fi fost 360.000 de lei pentru cei 400.000 de elevi beneficiari. Informațiile vin după ce atât premierul Viorica Dăncilă, cât și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, au anunțat că a fost impus un prag minim, iar purtătorul de cuvânt a precizat că pragul este de 100 de lei, iar la o oră după anunț Executivul a retras informațiile.

“Executivul a decis ca în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, să fie cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019”, potrivit comunicatului.

Explicațiile Ministerului Educației:

Ministerul precizează că “etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariției noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019”. Acest lucru este fals, potrivit evidențelor publice de la acea dată. Iată de ce:

Ministerul mai explică în comunicatul din 9 septembrie 2019: “pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019″.

Reamintim că Guvernul a retras aseară afirmațiile premierului Viorica Dăncilă și ale purtătorului de cuvânt Nelu Barbu, privitoare la adoptarea unui proiect de HG privind pragul de 100 de lei impus autorităților locale pentru acordarea burselor pentru elevi, potrivit unei rectificări făcute de Guvern. La scurt timp după anunțul oficial, reprezentanții Guvernului au anunțat Edupedu că „a fost vorba despre o greșeală a celor de la Ministerul Educației” şi că aceştia din urmă vor da un comunicat în care vor explica motivele.

Istoria proiectului de HG privind cuantumul minim al burselor pentru elevi

Pe 29 mai 2019 proiectul de HG era pus pe site-ul ministerului Educației cu pragul de 100 de lei inclus.

După care în luna iunie proiectul a fost modificat și prevedea următoarele:

„Cuantumul minim este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019. Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”.

”Suma minimă de 100 de lei a fost stabilită ținând seama de numărul și de cuantumul mediu rezultat din centralizarea și analiza datelor cu privire la aceste categorii de burse, acordate în anul școlar 2018-2019, transmise de către inspectoratele școlare. În urma acetsei analize, au fost constatate discrepanțe între sumele alocate burselor/fiecare categorie de bursă/ județ/unitate administrativ-teritorială, fiind acordate burse de la 8 lei până la 1.000 de lei”, potrivit declarației purtătorului de cuvant de pe 9 septembrie, retrasă apoi.

FOTO: edu.ro

Exit mobile version