Ministrul Educației Ligia Deca, în vizită la Departamentul de Stat al SUA împreună cu rectorul SNSPA Remus Pricopie: Avem o serie de întrevederi cu reprezentanți ai guvernului american, ai unor universități și organizații partenere

Foto: Ministerul Educației

Timp de 4 zile ministrul Educației, Ligia Deca, este într-o vizită în Statele Unite ale Americii împreună cu Remus Pricopie, rectorul SNSPA, potrivit unui mesaj publicat luni de ministră pe Facebook. Ministerul Educației a anunțat marți, într-un comunicat, faptul că Deca s-a întâlnit cu reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA. În paralel și SNSPA a anunțat prezența rectorului Pricopie, alături de ministru.

Întâlnirile de până acum au fost cu președinta American Councils și cu secretarul de stat adjunct de la Biroul de Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al SUA. Deca scrie că „mă aflu în SUA pentru o serie de întrevederi cu reprezentanți ai guvernului american, ai unor universități și organizații partenere”.

Comunicatul punctează faptul că „a avut loc o discuție valoroasă despre importanța educației media pentru generațiile actuale, cu atât mai mult în perioada alegerilor”.

„Ministrul Ligia Deca a vorbit despre inițiativele educaționale care există deja – și care sunt susținute de parteneri din societatea civilă – și despre oportunitățile pe care le oferă noul curriculum pentru liceu. Reprezentanții Departamentului de stat au exprimat deschidere pentru cooperare și schimb de experiență în acest domeniu”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educației trebuie să prezinte în luna februarie noile planuri-cadru de liceu, conform anunțurilor publice și ordinului de ministru 6.072/2023, până acum fiind adoptat doar profilul absolventului ca document de politică educațională din cadrul reformei curriculare de la liceu.

Reamintim că rectorul SNSPA Remus Pricopie este unul dintre susținătorii Ligiei Deca, aceasta fiind lector la SNSPA. Cel mai recent eveniment organizat de SNSPA cu participarea Ligiei Deca a fost prezentarea Raportului național PISA 2022, pe 8 decembrie 2023.

Redăm comunicatul Ministerului Educației:

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a întâlnit luni, 12 februarie 2024, la Washington D.C., cu Scott Weinhold, Secretar de Stat adjunct în cadrul Biroului de Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al SUA. Doamna Ligia Deca a fost însoțită de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și fost preşedinte al Boardului Comisiei Fulbright US-România (2009 – 2012, 2015 – 2019, 2021 – 2023).

În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte privind evoluția programului Fulbright în România, a cărui implementare a debutat în anul 1960. Prin programul Fulbright cetățenii români beneficiază de burse de studiu și de cercetare în universități de prestigiu din SUA, iar cetățeni americani beneficiază de burse de studiu și cercetare în universități românești de renume. Până în prezent, peste 3.600 de studenți, profesori și cercetători români și americani au beneficiat de bursele Fulbright.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat eforturile făcute de Guvernul României pentru creșterea numărului de burse: „Contribuția părții române în raport cu fondurile alocate de partea americană pentru funcționarea Programului Fulbright și dezvoltarea schimburilor universitare a crescut considerabil. Ne bucurăm să anunțăm că bugetul alocat burselor Fulbright a crescut an de an, ajungând ca, în 2024, să avem o majorare considerabilă și de bun augur.” 

De asemenea, a avut loc o discuție valoroasă despre importanța educației media pentru generațiile actuale, cu atât mai mult în perioada alegerilor. Ministrul Ligia Deca a vorbit despre inițiativele educaționale care există deja – și care sunt susținute de parteneri din societatea civilă – și despre oportunitățile pe care le oferă noul curriculum pentru liceu. Reprezentanții Departamentului de stat au exprimat deschidere pentru cooperare și schimb de experiență în acest domeniu. 

Alte teme abordate au fost: 

– eficientizarea mecanismului de recunoaștere a competențelor dobândite de studenții americani în România, în special pentru studenții la medicină, al căror număr a crescut în ultimii ani; 

– posibilitatea organizării unor schimburi de experiență între profesorii din România și cei din SUA; 

– inițierea programului Flex Abroad, în cadrul căruia, pentru prima dată, 5 elevi americani vor studia timp de un an în România;

– importanța granturilor acordate pentru cei peste 3000 de români care au beneficiat de programe de studiu și nu numai în SUA pentru a menține legătura cu profesioniștii americani. 

Partea americană a apreciat eforturile statului român de a sprijini elevii din Ucraina să-si continue educația, precum și de a introduce disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru pentru liceu. 

Ținând cont de multitudinea programelor de colaborare, de succesul și de impactul acestora, delegația Ministerului Educației a propus Departamentului de stat completarea și reînnoirea cadrului legal de colaborare în domeniul educației”.

Exit mobile version