Ministrul Sorin Cîmpeanu “forțează un al doilea mandat la președinția Agenției Universitare a Francofoniei” – Pressone.ro. Adunarea Generală a organizației are loc zilele acestea la Politehnica București

Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, “are cale deschisă” să candideze pentru un nou mandat de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), rețea internațională de universități și institute de cercetare, scrie, marți, Pressone.ro. Potrivit sursei citate, statutul Agenției nu îi permitea lui Cîmpeanu să candideze din nou, dar în iulie, cu două luni înaintea alegerilor, Consiliul de Administrație al AUF, condus de oficialul român, a schimbat situația printr-o modificare de statut. Astăzi el ar urma să candideze pentru un nou mandat, având drept contracandidat un universitar vietnamez. Agerpres anunță, separat, că o nouă Adunare Generală a AUF e programată zilele acestea la București.

Potrivit Agerpres, Universitatea Politehnica din București găzduiește, de marți până vineri, prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice, în format hibrid (evenimente cu prezență fizică și evenimente online). Aceasta va reuni peste 900 de reprezentanți ai universităților din 116 state membre ale Agenției Universitare a Francofoniei. 

Potrivit articolului semnat de Emilia Șercan pe Pressone.ro, statutul AUF – organizație “care gestionează un buget anual de circa 40 de milioane de euro” – “nu-i permitea lui Sorin Cîmpeanu să candideze din nou. O prevedere inclusă în toate versiunile anterioare ale statutului, reconfirmată la Adunarea generală din 2017, limita ocuparea funcției de președinte la un singur mandat de patru ani, fără posibilitate de reînnoire. Însă în iulie 2021, cu doar două luni înainte de alegeri, a avut loc la București o sesiune extraordinară a Adunării generale în care Consiliul de Administrație al AUF, condus de Sorin Cîmpeanu, a inițiat și aprobat modificarea statutului”.

Sursa citată precizează că Sorin Cîmpeanu nu a răspuns, până la închiderea ediției, la întrebările trimise de publicația online “pentru a clarifica [1] dacă și-a depus candidatura la un nou mandat de președinte al AUF și [2] cine a inițiat modificarea statutului care permite ca o persoană să fie aleasă în funcția de președinte pentru două mandate succesive”.

Pressone.ro amintește că Sorin Cîmpeanu a devenit președinte AUF în mai 2017. Sursa notează că “aseară târziu am intrat în posesia unui document oficial al AUF care arată, fără dubiu, faptul că Sorin Cîmpeanu își va prezenta în mod oficial astăzi, la ora 16:30, candidatura la președinția AUF. Contra-candidatul lui Cîmpeanu la președinția AUF este un universitar vietnamez, Nguyen Ngoc Dien, care asigură coordonarea regională a rectorilor francofoni din regiunea Asia-Pacific”.

Exit mobile version