O nouă formă de presiune pe angajații din școli, aflați în a doua săptămână de grevă generală: mesaje de ultimatum primite de directorii școlilor, prin inspectorate, să facă estimări până azi la 16:30 despre salariile angajaților în luna mai – surse

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com

Directorii de școli din mai multe județe au primit un ultimatum de la inspectoratele școlare, conform surselor Edupedu.ro. Inspectoratele au cerut să fie trimise la județ, de către fiecare școală, estimări cu „necesrul de credite pentru plata salariilor lunii mai 2023”, iar termenul limită este luni după-amiază. Este prima dată când se solicită o asemenea estimare, iar ea are loc în contextul grevei generale. Acest lucru poate fi o formă de presiune pentru angajații din școli.

După documente trimise în școli, cu prevederi legale inaplicabile conflictului de muncă actual, după presiuni făcute prin inspectorate pentru completarea registrelor de muncă și după presiuni suplimentare puse pe angajații școlilor prin neadecvarea calendarului înscrierilor la bacalaureat la situația produsă de greva generală, Ministerul Educației și inspectoratele pun presiune pe școli din nou. De data aceasta prin directorii de școli s-au transmis mesaje de numărat zilele în care fiecare angajat a fost în grevă, ca să nu fie pus la salariul pe luna în curs, salariu care ar trebui primit, conform calendarului, pe 12 iunie.

Mesajele inspectoratelor pleacă de la situația de grevă și pe baza evidențelor pe care le au directorii li se cere acestora ca până luni la ora 16:30 „să calculați, estimativ, necesarul de credite pentru plata salariilor lunii Mai 2023, corelând cu raportările pe care le-ați transmis la ISJ în fiecare zi a grevei”, conform surselor Edupedu.ro.

Mesajele au fost primite luni la prânz. Estimările sunt solicitate în condițiile în care noua variantă a programului de salarizare apare de regulă la începutul lunii viitoare, pentru luna precedentă.

Greva generală a fost declanșată pe 22 mai, în toate școlile și grădinițele din sistemul public de Învățământ din România. Sunt în grevă circa 200.000 de angajați, atât cadre didactice cât și personal nedidactic.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev sădescarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version