O treime dintre copiii lumii sunt intoxicați cu plumb – raport UNICEF

Foto: UNICEF

Intoxicația cu plumb afectează copiii la o scară fără precedent: aproximativ 1 din 3 copii, adică 800 de milioane de copii la nivel mondial, înregistrează o concentrație a plumbului în sânge peste limita la care trebuie intervenit, de 5 micrograme pe decilitru, arată un raport lansat joi de UNCIEF și Pure Earth, potrivit unui comunicat. Raportul arată faptul că plumbul este o neurotoxină puternică ce provoacă copiilor daune cerebrale ireversibile. Acesta este deosebit de distructiv în cazul bebelușilor și al copiilor sub cinci ani, deoarece le afectează creierul în plin proces de dezvoltare, cauzându-le sechele neurologice, cognitive și fizice pe viață.

Aproape jumătate dintre copiii afectați trăiesc în Asia de Sud, potrivit documentului.

Acesta arată că expunerea la plumb a copiilor este asociată și cu probleme comportamentale și de sănătate mintală, precum și cu o creștere a infracționalității și a violenței. Copiii mai mari se confruntă cu consecințe grave, inclusiv cu un risc crescut de afectare renală și de dezvoltare a unor boli cardiovasculare mai târziu în viață.

Potrivit raportului:

Henrietta Fore, director executiv UNICEF:

Richard Fuller, președinte Pure Earth:

Raportul, The Toxic Truth: Children’s exposure to lead pollution undermines a generation of potential [Adevărul toxic: Expunerea copiilor la poluarea cu plumb subminează potențialul unei generații întregi], cuprinde o analiză a expunerii la plumb a copiilor realizată de către Institutul pentru Evaluarea Metrică a Sănătății (IHME) și validată printr-un studiu ce a primit aviz favorabil pentru publicarea în revista Environmental Health Perspectives.

Raportul poate fi descărcat aici
Exit mobile version