Oamenii de știință au reușit să reproducă cu succes de trei ori o reacție de fuziune nucleară care a eliberat mai multă energie decât a folosit

Foto: Pixabay.com

Oamenii de știință din California, care au tras aproape 200 de lasere asupra unui cilindru care conținea o capsulă de combustibil de mărimea unui bob de piper, au făcut un nou pas în căutarea energiei de fuziune, care, dacă va fi stăpânită, ar putea oferi lumii o sursă aproape nelimitată de energie curată.

Anul trecut, într-o dimineață de decembrie, oamenii de știință de la National Ignition Facility (NIF) din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory din California (LLNL) au reușit, în premieră mondială, să producă o reacție de fuziune nucleară care a eliberat mai multă energie decât a folosit, într-un proces numit „aprindere”, scrie CNN, potrivit G4Media.ro.

Acum, ei spun că au reușit să reproducă cu succes aprinderea de cel puțin trei ori în acest an, potrivit unui raport din decembrie al LLNL. Acest lucru marchează un alt pas semnificativ în ceea ce ar putea fi într-o zi o soluție importantă la criza climatică globală, determinată în principal de arderea combustibililor fosili.

Timp de decenii, oamenii de știință au încercat să exploateze energia de fuziune, recreând practic puterea soarelui pe Pământ.

După ce anul trecut au obținut un câștig energetic net istoric, următorul pas important a fost să demonstreze că procesul poate fi reprodus.

Brian Appelbe, cercetător la Centrul pentru Studii de Fuziune Inerțială de la Imperial College din Londra, a declarat că abilitatea de a replica demonstrează „robustețea” procesului, arătând că acesta poate fi realizat chiar și atunci când condițiile, cum ar fi laserul sau peleta de combustibil, sunt modificate.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.
Citește și:
Cercetătorii din SUA au reușit să obțină mai multă energie prin fuziune nucleară decât cea consumată în producerea ei / Fizician american: Drumul este “încă foarte lung” înaintea unei demonstrații la scară industrială
Exit mobile version