Oficial gradația de merit nu se include în calculul salariului pentru plata cu ora. Decizia ÎCCJ a fost publicată în Monitorul Oficial

Foto: Pexels.com

În calculul drepturilor salariale pentru plata cu ora nu se include și gradația de merit, se arată în Decizia Inaltei Curți de Casație și Justiție publicată în Monitorul Oficial pe 14 ianuarie, dată de la care această măsură devine obligatorie pentru toate instanțele de judecată. Decizia a fost pronunțată de ICCJ pe 14 octombrie 2019 (cu trei luni în urmă) într-un proces pornit de un Sindicatul „Spiru Haret” din Teleorman pentru un profesor care voia să îi fie inclus sporul salarial de 25% timp de 5 ani și în orele suplimentare pe care le lucra în plus față de norma de 18 ore din contract și pentru care primea drepturile salariale prin plata cu ora.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept nr. 41/14.10.2019 prin care ICCJ a decis că gradația de merit nu se ia în calculul drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic salarizat în regim de plata cu ora.

 

Cazul pe scurt

Pe 4 iunie 2018 la Tribunalul Teleorman, Sindicatul „Spiru Haret“ Teleorman a reclamat în numele și pentru membrul său de sindicat X, a solicitat instanței să oblige Liceul Tehnologic Drăgănești Vlașca, Inspectoratul Școlar al Județului Teleorman și Ministerul Educației Naționale, să calculeze și să îi plătească drepturile salariale neacordate – adică gradația de merit – pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora, plus dobânzi la restanțele acumulate și actualizarea sumei cu inflația.

Pe 11 decembrie 2018, Tribunalul Teleorman a respins acțiunea, ca nefondată pe motiv că „Legea-cadru nr. 153/2017, prin care se prevede, referitor la calculul pentru plata cu ora, că se va raporta la norma didactică, fără a se menționa și faptul că se adaugă și gradația de merit, astfel cum se prevedea expres în actele normative anterioare, și, în lipsă de norme metodologice privind salarizarea personalului didactic, cererea de chemare în judecată a fost respinsă, ca neîntemeiată”

Sindicatul „Spiru Haret“ Teleorman a contestat decizia în apel „pentru încălcarea și aplicarea greșită a legii, în sensul că nu a luat în considerare faptul că reclamanta beneficia de un drept câștigat prin concurs, pe o perioadă de 5 ani, având dreptul să primească gradația de merit și pentru activitatea desfășurată, în regim de plată cu ora, începând cu data de 1 septembrie 2017”. Sindicatul susținea că „atât timp cât gradația de merit reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază, aceasta trebuie stabilită și în raport cu drepturile cuvenite pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora, iar începând cu 1 iulie 2017 nu există nicio reglementare legală care să excludă stabilirea gradației de merit și pentru veniturile realizate pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora”.

Unele instanțe au dat dreptate profesorilor

Alte instanțe au decis contrariul

De la publicarea Deciziei ICCJ în Monitorul Oficial toate instanțele sunt obligate să aplice soluția instanței supreme.

Foto: Pexels.com

Exit mobile version