Ordinul fostului ministru Cîmpeanu prin care a fost demis fostul președinte ARACIP, Șerban Iosifescu, a fost anulat în instanță / Ministerul trebuie să-i plătească despăgubiri fostului șef al agenției care evaluează școlile și grădinițele

Foto: Mădălina Turza

Ordinul ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, din august 2021, prin care a fost demis fostul președinte al ARACIP, Șerban Iosifescu agenția care evaluează școlile și grădinițele, a fost anulat printr-o sentință a Curții de Apel București. Aceasta obligă, totodată, Ministerul Educației să-i plătească lui Iosifescu despăgubiri aferente veniturilor care i s-ar fi cuvenit în această perioadă, Curtea respingând, însă, cererea lui de reintegrare pe post, formulată în dosar, după cum a spus el, vineri, pentru Edupedu.ro.

Sentința definitivă pronunțată de Curtea de Apel, în acest dosar, în data de 11 mai obligă Ministerul să îi plătească lui Șerban Iosifescu despăgubiri “constând în diferența dintre sumele pe care reclamantul le-ar fi încasat cu titlul de drepturi salariale şi sumele încasate efectiv cu titlul de pensie de la 03.08.2021 şi până la 09.05.2023”. 

Hotărârea vine în urma unui recurs făcut de Șerban Iosifescu în procesul deschis împotriva Ministerului și a Ministrului Educației după eliberarea sa din funcție, în urmă cu aproape doi ani.

Sentința publicată pe portalul instanțelor de judecată:

Contactat de Edupedu.ro, Șerban Iosifescu a explicat ce anume a respins instanța și ce înseamnă aceasta din punct de vedere al considerațiilor lui inițiale, cum că un ordin ilegal al ministrului ar produce efecte asupra conducerilor ulterioare ale ARACIP:

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat pe 3 august 2021 că îl eliberează din funcția de președinte ARACIP pe Șerban Iosifescu, după ce în cadrul instituției fuseseră constatate “nereguli atât de grave, încât depășesc limitele de competență ale Ministerului Educației”.

În data de 9 august 2021, Șerban Iosifescu își anunța intenția de a contesta în instanță ordinul de eliberare din funcție, despre care spunea că a fost făcută într-o manieră ilegală. El arăta, atunci, pentru Edupedu.ro că apelează la proces deoarece era o “problemă de legalitate”: “Problema este de legalitate, pentru că dacă noul președinte a fost numit în baza unui ordin ilegal, atunci orice semnează, inclusiv ordine de ministru care vor fi propuse Ministerului Educației pentru autorizare și acreditare, vor deveni nule de drept”.

În urma plecării lui Iosifescu, la ARACIP au fost o serie de schimbări, începând cu numirea în funcția de președinte a Alinei Paraschiv, care și-a dat demisia după doar o lună. În martie 2022 a fost numită pe post Mariana Dogaru, lector la Universitatea Politehnica, despre care, în vara anului trecut, Edupedu.ro scria că instalase la Agenție o “Republică Dolj”, prin numirea în funcții a unor apropiați.

Citește și:
BREAKING Parchetul, sesizat în legătură cu nereguli la ARACIP, anunță ministrul Educației. Președintele agenției, Șerban Iosifescu, a fost eliberat din funcție
Președintele demis al ARACIP, Șerban Iosifescu, anunță că va contesta în instanță ordinul eliberării sale din funcție, pe care îl consideră ilegal
Exit mobile version