Părinţii a 46 de copii dintr-o comună de munte din Bistrița-Năsăud refuză să îi trimită la cursuri, după comasarea şcolii

testarea la Matematică

Foto: Freepik.com

Părinţii a 46 de copii din satele Suplai şi Aluniş din comuna Zagra din Bistrița-Năsăud refuză să îi trimită la cursuri după ce şcolile din aceste două localităţi s-au închis, iar preşcolarii şi elevii trebuie să facă acum naveta până în alte două localităţi, transmite Agerpres.

„Părinţii ştiau, dar li s-a spus că s-ar putea rezolva, şi ei au trăit cu speranţa asta. Acum, nu e de vină nimeni decât primarul şi directorul şcolii – aşa susţin unii, pentru că, atunci când s-au dus la Inspectorat, li s-a spus că de aici pleacă. Dar nu pleacă de la noi, tot ce ne-a stat în putinţă am făcut. Noi nu facem normări, normarea se face de către Inspectorat; ei au făcut, ei au desfiinţat. (…) Părinţii nu vor să înţeleagă şi nu îi interesează altceva, după câte văd eu, decât să rămână şcoala acolo”, a spus primarul comunei Zagra, Dumitru Buşcoiu.

Potrivit edilului, numărul total al elevilor şi preşcolarilor care nu au început cursurile este de 46: în satul Aluniş sunt şase copii de grădiniţă şi zece copii în clasele I-III, iar în satul Suplai sunt 30 de copii în clasele V-VIII.

„Satul Aluniş este la 9 kilometri de Zagra, de centrul de comună. Dacă sunt 40 de familii pe loc drept, unde e satul, restul toate familiile sunt unele la un kilometru, altele la o jumătate de kilometru, altele la doi kilometri şi trebuie să vină copilul ăla de patru ani sau de şase ani până în centrul satului, ca să îl ia microbuzul, face o oră să vină părintele cu el. (…) Şcoala din Aluniş e în condiţii bune, de vreo doi ani am făcut renovări, au condiţii – căldură, apă. Am băgat toaleta înăuntru, că a fost la distanţă de un metru de şcoală, dar am băgat-o înăuntru. Toate condiţiile le au”, a explicat primarul.

Având în vedere situaţia creată, autoritățile marţi s-au deplasat la Suplai, pentru a sta de vorbă cu părinţii.

Fostul inspector şcolar general, Camelia Tabără, declara, pe 30 ianuarie, când a anunţat reţeaua şcolară pentru 2020-2021, că, în cazul şcolii din Zagra, care a propus să funcţioneze cu trei structuri, toate cu predare simultană, nu s-a aprobat această formulă pentru că s-a înregistrat o depăşire a bugetului cu 40%, iar rezultatele şcolare nu erau încurajatoare. Astfel, la nivel judeţean s-a decis reducerea cu peste 30 a numărului de clase propuse de către unităţile de învăţământ pentru anul şcolar care tocmai a început, ca urmare a scăderii populaţiei şcolare şi a necesităţii de a respecta bugetul alocat.

Foto: Freepik.com

Exit mobile version