Părinții nervoși și epuizați, împărțiți între homeoffice și #parentinginlockdown: M-am prăbușit plângând pe podeaua din bucătărie – reportaj Deutsche Welle

Foto: DW.com/ro

“De fapt, ce fac părinții când simt că nu mai pot? Îi intreb aproape pe toți cunoscuții mei”, scria pe Twitter jurnalista germană Mareice Kaiser, în luna aprilie. Aceasta a atins coarda sensibilă a multor germani. Pe platformele de socializare, mulți părinți au povestit cum este viața în carantină, între Homeoffice, școală la domiciliu și îngrijirea copiilor, scrie Deutsche Welle, într-un reportaj despre fenomenul #parentinginlockdown.

M-am prăbușit plângând pe podeaua din bucătărie“, scrie o utilizatoare. “Părinții sunt oameni care poate chiar înainte de debutul pandemiei erau cu nervii la pământ“, povestește altcineva.

Iar problema părinților care s-au trezit de două luni în poziția de a lucra de acasă, cu copiii în grija lor exclusivă după ce școlile și grădinițele s-au închis, este una globală, în contextul pandemiei COVID-19. În unele țări, cuplurile cu copii povestesc că ajung să le dea celor mici înghețată la micul dejun, sunt înconjurați de munți de piese lego în camera de lucru și că e aproape imposibil să participe la sedințe nederanjați, relatează Deutsche Welle, în reportajul despre #coronaparents și #parentinginlockdown.

Părinții care trebuie să și muncească, să și aibă grijă de copii sunt bulversați și în România. Educați la rândul lor în perioade confuze, le este greu să găsească repere de încredere și sprijin.

Edupedu.ro a lansat în luna aprilie un sondaj – “Părinți, ce veți face cu copiii până în septembrie, când ar urma să se reia școala?“. În lipsa altor măsuri de sprijin, problema este una majoră pentru părinții care trebuie să și muncească, să îi protejeze și pe bunici, iar foarte mulți nu-și mai pun problema unui concediu. Răspunsurile în discuția găzduită pe site și pe pagina de Facebook au avut două direcții principale – lipsa de opțiuni pentru părinți și reticența unor cadre didactice și angajați ai grădinițelor și școlilor, printre care multe mame, persoane care au comorbidități sau însoțitoare ale unor persoane vârstince, de a intra în “focarele” școlare în caz că s-ar fi redeschis școlile.

În Germania, școlile și grădinițele au fost închise complet mai mult de o lună, iar multor părinți nu le-a rămas altceva de făcut decât să-și faca treaba dimineața devreme sau seara târziu, în timp ce copiii dorm. Problema a ajuns și în dezbaterile politice, iar termenul “părinți corona” le-a fost atribuit adulților nevoiți să se împartă între muncă și copii.

Pe lângă frustrarea de a nu putea face totul cum trebuie, nici munca, nici îngrijirea copiilor, supărarea părinților s-a mai legat și de revenirea la modelul clasic: bărbatul câștigă pâinea pentru familie, iar femeia – deseori angajată doar cu jumătate de normă – trece la cratiță. Chiar și în condițiile în care ambii parteneri lucrează cu normă întreagă, deseori tot femeia se simte responsabilă când e vorba de îngrijirea micuților și a casei.

Într-o emisiune TV, socioloaga Jutta Allmendinger a vorbit despre o “retradiționalizare” prin care reprezentantele sexului frumos se întorc înapoi cu trei decenii. Multe mame duc greul măsurilor de combatere a pandemiei, afirmă și președintele Grupului evanghelic pentru familie (eaf), Martin Bujard, într-un interviu acordat publicației “Apotheken Umschau”. Femeile lucrează zilnic între 12 și 13 ore pentru copii, familie și angajator. Multe au ajuns acum la limită.

Părinții, nu numai cei de pe rețelele de socializare, cer ajutoare bănești – o solicitare pe care Partidul Verzilor din Germania o susține. Martin Bujard propune o reducere a programului de lucru pentru oricare dintre părinți și acordarea unor compensații pentru cei care înaintează asemenea cereri.

Părinții, nu numai cei de pe rețelele de socializare, cer ajutoare bănești – o solicitare pe care Partidul Verzilor din Germania o susține. Martin Bujard propune o reducere a programului de lucru pentru oricare dintre părinți și acordarea unor compensații pentru cei care înaintează asemenea cereri.

În condițiile în care problemele cauzate de noul virus nu vor dispărea nici după vacanța de vară, părinții trebuie să știe cum se vor descurca în continuare fără să ajungă la epuizare.

 




Exit mobile version