Pensia unui profesor care a muncit 44 de ani va ajunge la 8.216 lei în 2024, susține Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, care explică formula de calcul din noua lege a pensiilor

Pensie profesor - exemplu de calcul / Youtube, Antena 3

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat cum va crește pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani din 2024, potrivit noii legi a pensiilor, pentru Antena 3: „Pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în noiembrie, va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024 și crește la 7.471 lei, apoi, aplicând noua formula de calcul va ajunge la 8.216 lei”.

Luăm exemplul unui bărbat profesor, stagiu de cotizare 44 de ani și opt luni. De ce am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard. Are 91 de puncte și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în noiembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024 și crește la 7.471 lei.

Va beneficia de noua formulă de calcul. La cele la cele 91 de puncte pe contributivitate, îi mai revine un punctaj de 10,1 puncte de stabilitate, punctele bonus și ajunge la 101 puncte și după aceea se înmulțește cu viitoarea valoare a VPR-ului și ajungem la o creștere de 25% va avea pensia 8.216 lei”, a declarat Daniel Baciu. 

„De ce am am ținut neapărat să iau acest exemplu? Dacă nu va lua acele 10 puncte suplimentare și înmulțim numărul de puncte pe care îl realizează numai pe formulă cu 81 valoarea VPR-ului va avea o pensie de 7.391, care este de fapt mai mică decât majorarea pe care a avut-o la 1 ianuarie, i-ar fi scăzut pensia. 

Vreau să spun foarte clar că nici o pensie nu va scădea. Cu noua formulă de calcul toate pensiile vor crește, cele cărora din formulă le ies un cuantum mai mic rămân în plată cu cuantumul cel mai avantajos. Este un principiu universal în legea pensiilor. Deci, acest bonus de 10 puncte îi dă o creștere a pensiei de 25% iar dacă nu beneficia de acest bonus și rămânea pur și simplu formula, numărul de puncte înmulțit cu VPR atât, practic cuantumul pensiei era mai mic decât cuantumul în plată. Nu îi scade pentru că primește acele bonusuri și așa ajunge la o creștere de 25%”, a susținut președintele Casei Naționale de Pensii,. 

Cele mai importante lucruri despre noua lege a pensiilor 

„Cel mai important lucru este noua formulă de calcul. Cu această nouă formulă de calcul practic înlăturăm toate inechitățile acumulate de-a lungul timpului în sistem. O altă noutate, vorbim de toate veniturile brute pe care le luăm în calcul, care în momentul de față pe legislația actuală nu se iau în calcul și mă refer în principal la acordul global, dar și celelalte premii, al 13-lea salariu. Vorbim de alte sporuri care nu aveau caracter permanent și se iau un calcul în viitoarea lege a pensiilor.

În funcție de câți copii ai scade vârsta de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, această reducere de șase luni ajungând până la 3,5 ani. Șase luni pentru fiecare copil este reducerea maximă”, a declarat Daniel Baciu.

Prevederi din proiectul de lege a pensiilor aprobat de Guvern

Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă, conform gov.ro.

Calculul pensiilor, potrivit Art. 83

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință, adică VPR.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 lei. 

Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. 

În situația în care unul dintre indicatorii prevăzuți la alin. (3) are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de referință se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. (5) În situația în care indicatorii prevăzuți la alin. (3) au valori negative se păstrază ultima valoare a punctului de referință. 

În anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8 % și este de 2032 lei. 

Începând cu anul 2025 procentul de majorare rezultat din aplicarea prevederilor alin. (3) – (5) nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos. 

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. 

Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă

+0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;

+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; 

+1 punct/an începând de la 36 de ani.

De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.

Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș, conform proiectului aprobat de Guvern.

Exit mobile version