Pentru a implementa începând cu 1 septembrie o reformă în sistem, cred că e bine să avem directori cu concurs, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. “S-ar putea să fie mai potrivit un expert în drept sau în economie să conducă școala administrativ”

Sorin Ion / Foto: Facebook.com

Autoritățile pregătesc implementarea unei reforme de la începutul anului școlar viitor, potrivit declarațiilor făcute azi de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion.

Acesta a spus, la dezbaterea despre profesionalizarea managementului școlar, că „există un consens, nu unanimitate”, pe ideea ca școlile să aibă doi manageri, unul educațional și unul administrativ. “S-ar putea să fie mai potrivit un expert în drept sau în economie să conducă școala administrativ”, a declarat Ion.

Dezbaterea cu tema “Profesionalizarea managementului educațional” a fost organizată de către Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport a Senatului României.

Sorin Ion: „Tema abordată azi a devenit cumva acută la începutul acestui an, atunci când au expirat mandatele multor directori și a devenit foarte publică. Reamintesc că la sfârșitul acestui an școlar va trebui să numim directori, directori adjuncți în toate unitățile școlare din România, la acel moment, niciunul dintre cei în funcție nu vor mai fi sub perioada mandatului. Prin urmare, dacă decidem împreună că este o urgență să numim directorii de școli, atunci să o tratăm ca pe o urgență, dar fără a scădea din exigențele pe care le cerem de la o astfel de selecție.

Plecăm de aici cu câteva lucruri bune. În primul rând, există un consens, nu o unanimitate, pe separarea atribuțiilor de director care să răspundă strict de problemele educaționale și un director administrativ, un manager.

În al doilea rând nu aruncăm la coș ceea ce există deja, e bun și a funcționat. Aș vrea să reamintesc că la concursul din 2016 am avut și observatori din toate zonele de interes, am avut și înregistrarea video a tuturor probelor și probele sunt păstrate. Am avut multe proceduri bune la acel moment.

Nu aș vrea să plecăm de la ideea că astăzi inventăm roata. Sunt lucruri bune care trebuiesc păstrate și nici nu-mi imaginez că vom inventa niște probe de concurs nemaivăzute în această lume. Trebuie să mergem pe lucruri îndeobște folosite și care s-au dovedit a fi viabile. Dacă ne propunem ca la 1 septembrie să avem directori legitimi – dacă vor fi 10.000 de numiri, aproximez, la 1 septembrie, fără concurs, vor exista 10.000 de păreri contrare. Nu aș vrea să pornim de la ideea că toate numirile pe care le face un inspectorat sau un inspector general sunt din capul locului proaste, doar pentru că sunt izvorâte din pixul acestuia. Facem și lucruri bune acolo. Dar, repet, pentru stabilitatea sistemului și pentru a implementa începând cu 1 septembrie o reformă în sistem cred că e bine să avem directori cu concurs.

N-ar trebui, poate, să excludem deschiderea sistemului mai ales pentru funcția de director administrativ și pentru cei din afara sistemului s-ar putea să fie mai potrivit un expert în drept sau în economie să conducă școala administrativ, dar astea nu sunt lucruri pe care deocamdată să le putem enunța de la nivelul Ministerului Educației. Și e evident că trebuie redefinit și rolul inspectoratelor școlare. Pentru că aici nu vorbim numai de managementul școlii – e punctul de plecare al discuției, e tema cea mai arzătoare, dar când vorbim de management, așa cum s-a mai spus, putem să vorbim și de management la nivelul inspectoratelor școlare. Și, așa cum de nenumărate ori de la nivelul Misterului s-a spus, e extrem de important să stabilim rolurile inspectorat – comunitate locală – autoritate locală – școală – Ministerul Educației.

Am fost întrebați direct dacă Ministerul Educației e pregătit să organizeze din punct de vedere metodologic și tehnic un astfel de concurs. Aș răspunde cu rezerve. Și în argumentarea rezervelor mele am să folosesc doar indicii de infectare. Pentru că, să nu uităm prin ce perioadă trecem, e încă sub semnul întrebării viitorul nostru apropiat. Dar, da, suntem pregătiți să organizăm în condiții normale”.

Foto: Sorin Ion/Facebook.com

Exit mobile version