Platformă de educație remedială pusă gratuit la dispoziția elevilor din clasele primare și gimnaziu și a profesorilor, pentru recuperarea pierderilor din pandemie. Elevii cu rezultate bune la testări primesc premii, la fel și părinții care se implică

Foto: © Arne9001 - Dreamstime.com

O platformă de educație remedială gratuită pentru elevi și profesori a fost lansată luni, 12 iulie, de organizația Narada. Potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro, se pot înscrie „până la 100.000 de copii, din orice colț al țării”, pe platformă, să participe la cursuri și să realizeze testări pentru ca materia pierdută în pandemie să fie recuperată până la începutul noului an școlar.

Platforma se numește Naradix și este descrisă drept „un sistem de educație remedială digitalizat”.  

Proiectul a fost creat „pe parcursul a doar 3 luni” și „au participat peste 40 de profesori și 80 de voluntari. Acest lucru a presupus digitalizarea curriculum-ului școlar pentru clasele 0 – 8, la materiile română, matematică, istorie şi geografie”, potrivit comunicatului.

Progresul elevilor și implicarea părinților sunt premiate, conform comunicatului. Premiile afișate pe site sunt:

„Elevii nu sunt singurii care au întâmpinat dificultăți în perioada cât școlile au funcționat online, ci și părinții, care au trebuit să găsească soluții să împartă o tabletă între mai mulți copii sau să creeze un spațiu adecvat de învățare acasă, deși adesea nu au existat condiții. Și pentru profesori trecerea bruscă la sistemul de învățare online a însemnat o provocare. Mai ales în comunitățile vulnerabile, lipsite de resurse, dascălii au avut nevoie de suport din partea altor colegi ca să găsească cele mai potrivite metode să-i ajute pe copii.

Platforma de educație remedială reprezintă o soluție pentru fiecare dintre aceștia”, explică cei de la Narada. Un cont se poate crea aici.

La ora publicării acestei știri (11:00), erau peste 100 de elevi înscriși în platformă și 62 de profesori. Detalii pentru elevi în această pagină, iar pentru profesori aici.

”Copiii pot fi înregistrați pe platformă atât de profesori, cât și de părinți. Vor descoperi o modalitate atractivă și modernă de învățare care permite accesarea în orice moment e nevoie – pentru studierea unor materiale sau lămuriri suplimentare din partea profesorilor. Nu în ultimul rând, Naradix premiază performanța. Elevii cu cele mai bune rezultate vor vedea rodul muncii lor concretizat în premii: cărți, mingi, biciclete, console etc. Platforma lansată de Narada este însă o facilitate și pentru profesori, care vor putea face schimb de experiență cu alte cadre didactice prin intermediul webinariilor găzduite de Naradix”, se mai arată în comunicat.

Context: Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, anul trecut, 259.000 de copii nu au avut acces la cursurile online, din cauza lipsei tehnologiei necesare, a conectivității sau chiar a curentului electric. Dacă materia pierdută de aceștia în pandemie nu este recuperată de urgență, decalajul sever între nivelurile de pregătire ale elevilor riscă să creeze o situație critică, cu efect social de domino: ridicarea procentului analfabetismului funcțional în România (care este deja de 44%, conform testelor PISA) și creșterea numărului celor care abandonează școala.

Situația negativă creată de pandemie în învățământ poate afecta însă pe termen lung întreaga societate, prin lipsa forței calificate de muncă și costurile enorme pe care le plătește societatea în cazul unui tânăr care renunță la școală – până la 1,2 milioane euro pe parcursul întregii vieți. În situația creată, Narada consideră că momentul critic pentru a stopa evoluția negativă este intervenția de urgență în educație, în această vară, pentru a ajuta elevii din mediile defavorizate să recupereze materia pierdută, potrivit documentului citat.

Narada este o organizație formată din persoane din cele mai variate medii sociale, de la studenți, la oameni de comunicare, IT-iști, manageri sau antreprenori, toți oameni de acțiune al căror scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației.

Foto: © Arne9001Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version