Pregătirile pentru redeschiderea școlilor în Italia. Peste 1 miliard de euro pentru măsuri “urgente” luate în ultimele zile, înaintea primei zile de școală – 14 septembrie. Investiții majore în suplimentarea cadrelor didactice și a spațiilor de învățare

Ministrul italian al Educatiei, Lucia Azzolina / Foto: Flickr - Ministerul italian al Educatiei

Autoritățile italiene, criticate pentru faptul că, după ce au emis recomandările pentru redechiderea școlilor, la sfârșitul lunii iunie, s-au mișcat lent pentru pregătirea efectivă a începutului noului an școlar, au anunțat în ultimele câteva zile un val de măsuri și alocări de fonduri. Ele au arătat că acționează “de urgență” deoarece mai e puțin timp până la prima zi de școală, 14 septembrie. Măsurile din ultimele zile vizează o serie largă de probleme – de la situația grădinițelor la investiții în extinderea spațiilor școlare.

Guvernul italian a prezentat un prim ghid privind redeschiderea școlilor, în urma consultărilor cu toate părțile implicate, pe 26 iunie. Atunci, ministrul Educației, Lucia Azzolina, anunța că se pregăteau investiții de 1 miliard de euro pentru creșterea numărului de profesori, dar și fonduri pentru extinderea spațiilor de învățământ și alte măsuri. Tot atunci, ministerul anunța:

După o perioadă de tăcere, autoritățile au anunțat săptămâna aceasta o serie de măsuri concrete pentru mai multe zone de acțiune, invocând nevoia de urgență pentru acțiune, înaintea datei de 14 septembrie. Între altele:

Miercuri, ministerul a prezentat sindicatelor o ordonanță referitoare la alocarea de fonduri pentru suplimentarea numărului de cadre didactice în anul 2020-2021. 1 miliard de euro vor fi împărțiți, în acest sens, între autoritățile regionale din învățământ, spre a fi alocați după nevoile locale, după două criterii: numărul de elevi existent la nivel local și cererile de finanțare făcute de școli.

Joi, ministerul a anunțat alocarea a 30 de milioane de euro în plus pentru nevoile de intervenție la nivelul spațiilor de învățare, așa încât mediile de predare și clasele să permită măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului, incluiv măsurile de distanțare. Banii vin în continuarea unei alocări de 320 de milioane pentru un program naționale pe trei ani, pentru construcții școlare

Vineri, Ministerul italian al Educației a emis ghidul pentru Educație Digitală Integrată, ce conține detalii operaționale pentru școli, așa încât acestea să realizeze planuri de predare digitală integrată cu predarea la clasă. Planurile vizează situațiile în care școlile sau clasele trebuie să suspende predarea față în față și să revină temporar la predarea online, din cauza situației epidemiologice. Ghidul prioritizează nevoile studenților aflați în dificultate și include prevederi precum o analiză la nivelul fiecărei școli, pentru achiziția de tablete, PC-uri sau conexiuni de Internet.

Tot vineri, a fost adoptat ghidul pentru redeschiderea grădinițelor, ce include prevederi precum structurarea spațiilor, desfășurarea activităților în grupuri stabile, evaluări privind nevoia de personal didactic, accesul limitat al părinților în grădinițe, reguli de acces pentru copii (nu li se verifică temperatura, dar nu au voie să se prezinte la grădiniță cu temperatură sau cu simptome respiratorii, nici dacă au fost în izolare sau carantină în ultimele 14 zile)

Exit mobile version