UPDATE Premierul Ciolacu anunță „cea mai mare investiție” în cercetare – investiții de 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelență / Este vorba despre un proiect anunțat inițial de Ministerul Cercetării în august 2023 / Agenda ședinței de guvern a inclus și un memorandum privind participarea României la un consorțiu european

Foto: © Chormail - Dreamstime.com

„Lansăm azi cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească. 1,6 miliarde de lei în 20 de centre de excelență în domenii de cercetare de vârf”, a spus miercuri dimineață, în deschiderea ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu. El a făcut anunțul în condițiile în care pe agenda ședinței nu figura acest subiect, anunțat inițial în urmă cu jumătate de an de ministrul Bogdan Ivan. 

UPDATE Reprezentanții ministerului au precizat pentru Edupedu.ro că este vorba despre actualizarea inițiativei anunțate în august 2023, prin extinderea numărului inițial de centre de la 16 la 20, iar subiectul nu s-a aflat pe agenda ședinței de guvern de astăzi deoarece pachetul de informații pentru acest proiect se aprobă prin ordin de ministru.

În conferința de presă ce a urmat ședinței, ministrul Ivan a precizat că „vorbim despre cel mai important proiect de finanțare a cercetării din România” și că „avem oportunitatea de a pune la aceeași masă universitățile, cercetătorii și organizațiile de cercetare private”. El a precizat că aceste centre, care vor avea bugete cuprinse între 50 și 100 de milioane de lei, vor activa în domeniile:

Proiectul constă într-o competiție de proiecte numită „Centre de Excelență, desfășurată în cadrul Programului “Provocări” al Planului Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare 2022-2027. 

Continuarea articolului inițial:

Proiectul centrelor de excelență în cercetare, cu finanțare de 100 de milioane de lei fiecare (numărul inițial prevăzut era de 16), a fost anunțat inițial de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, în august 2023.

MCID lansa, atunci, în dezbatere publică un pachet de informații pentru competiția referitoare la centrele de excelență,, iar ministrul Ivan spunea că „prin acest proiect cei mai buni cercetători români, atât din țară, cât și din diaspora vor primi milioane de euro pentru proiectele lor de cercetare”. Potrivit datelor de atunci, finanțarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de maxim 100.000.000 lei, iar proiectele se vor derula pe o perioadă inițială de 60 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 84 luni.

Pe de altă parte, în ședinta de guvern de miercuri era inclus un Memorandum pentru aprobarea participării României la Consorțiul european de cercetare CERIC-ERIC, după ce statutul acestui consorțiu a fost modificat. 

Potrivit memorandumului citat, contribuția indicativă a României pentru 2024 este de 77.000 de euro, putând crește cu 2-3% pe an.

Foto: © ChormailDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version