Premierul Orban acuză că “unii” i-au “răspăruit” declarația cu cârciuma: Întotdeauna am respectat profesorii / În astfel de perioade toți trebuie să fim un exemplu

SURSA: gov.ro

“Din păcate unii care nu sunt foarte atenți la afirmațiile mele au încercat să “răspăruiască” o declarație de-a mea”, a spus premierul Ludovic Orban în debutul ședinței de Guvern. Acesta se referea la declarația dată la Craiova, unde, întrebat care este motivul amânării creșterii salariale pentru profesori, Orban a spus că prognoza economică este motivul și că “e ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”.

Imediat sindicatele FSLI din Educație au reacționat dur: Educația nu este „cârciuma” sistemului bugetar.

În debutul ședinței de Guvern, în care se anunță aprobarea rectificării bugetare, Orban a mai spus că “întotdeauna am respectat profesorii, întotdeauna am respectat cadrele didactice, după părinți sunt oamenii pe care i-am iubit și i-am respectat cel mai mult și care au contribuit cel mai mult la formarea mea. A încerca să fie “răspăruită” o declarație de-a mea ca o declarație ofensatoare la adresa cadrelor didactice mi se pare contrar total față de atitudinea pe care am avut-o, față de dascăli, față de cadrele didactice pe care, repet, le respect”.

Premierul Orban a explicat apoi motivul pentru care nu aplică Legea 153/2017 prin care salariile profesorilor ar fi trebuit să crească pe 17 septembrie 2020 până la nivelul grilei din anul 2022.

“Faptul că nu putem, de la 1 septembrie, să ne permitem să facem creștere anticipată se datorează situației bugetare și sunt convins că foarte mulți dintre dascăli vor înțelege lucrul acesta pentru că în astfel de perioade toți trebuie să fim un exemplu și să arătăm că suntem solidari în fața situației dificile în care ne găsim. Oricând ne va permite situația economică și situația bugetară vom aloca resursele financiare către profesori, către învățători, către cadrele didactice în general, astfel încât să aibă venitul meritat în conformitate cu activitatea”, a mai spus Orban.

Aflat într-o vizită la Craiova, Orban a avut următorul răspuns:

Reporter: Şi legat de situaţia economică, dacă ne puteţi spune de ce amânaţi până la 1 septembrie anul viitor majorarea salariilor profesorilor. Care este motivul pentru care amânaţi aceste creșteri salariale?

Ludovic Orban: “Dintr-un motiv foarte simplu: uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracție economică, o scădere economică de 3,8%. Când îţi scad veniturile e ca într-o familie: dacă îţi scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă sau să îți cumperi… “

Știrea este în curs de actualizare

Foto: Gov.ro

Exit mobile version