Premierul slovac Igor Matovic, acuzat de plagiat în teza sa, a supraviețuit moțiunii de cenzură

Igor Matovic / Sursa: Facebook-Igor Matovic

După o dezbatere de 15 ore, doar 47 din 125 de deputați au susținut, la sfârșitul săptămânii trecute, propunerea de a-l înlătura pe Igor Matovic de la putere, printr-o moțiune de cenzură determinată de acuzațiile de plagiat aduse premierului slovac, potrivit Rador, care preia un material ABC – Spania.

Totul indica faptul că guvernul slovac de centru-dreapta condus de premierul Igor Matovic – din mișcarea conservatoare OLANO – ar putea fi doborât de acuzațiile de plagiat împotriva lui și împotriva altor politicieni din coaliția sa. Totuşi, vineri, Matovic a trecut de prima sa moțiune de cenzură în parlamentul unicameral din Slovacia, îndreptată împotriva sa de opoziție: după o dezbatere care a durat aproximativ 15 ore și în care au vorbit peste 30 de persoane, doar 47 din cei 125 de deputați prezenți au susținut moțiunea, după cum a relatat canalul de televiziune Ta3. Un număr de 78 de deputați au respins-o, în timp ce niciunul nu s-a abținut.

Marţi, opoziția a anunțat o moțiune de cenzură împotriva lui Matovic pentru că plagierea tezei de masterat: “I-am acordat suficient timp pentru a demisiona din proprie voință”, a declarat parlamentarul și fostul premier al opoziției, social-democratul Peter Pellegrini. După ce ziarul din Bratislava “Dennik N” a dezvăluit cazul, Matovic a exclus ideea demisiei: “Sincer, nu știu dacă am citat ceva în teza mea acum 22 de ani”, a spus el, adăugând că “dacă aşa a fost, dacă am furat ceva care nu era al meu şi sunt un hoț este trist și este ceva care cu siguranță nu ar trebui să fie aplaudat”, a spus el, în timp ce și-a ceret scuze faţă de” studenții cinstiți care au studiat fără a copia și a înșela”. În acest sens, Pellegrini a răspuns că “s-a descris ca un hoț și a mințit și despre munca sa de mai multe ori. Șeful guvernului slovac nu poate fi un hoț și un mincinos”.

Cu 25% din voturi, Matovic a format un guvern alcătuit – pe lângă OLaNO (Oameni obişnuiţi) – din liberalii din Sas, centriştii din Pentru popor și ultra-conservatorii din Suntem familia, acesta din urmă condus de președintele Parlamentului, Boris Kollar, de asemenea, acuzat de plagiat.

Potrivit ziarului “Dennik N”, Matovic a folosit informații din cel puțin două cărți pentru a-şi scrie tezei sale, fără să citeze autorii în niciun moment. Actualul prim-ministru slovac, care a primit titlul din 1998, a subliniat că “nu s-a lăudat niciodată cu acest titlu” și a recunoscut că în ultimii doi ani de studii a ratat numeroase cursuri pentru că a început o afacere. “Nu sunt deloc mândru de acei doi ani”, a adăugat el.

Acuzaţiile de plagiat au început cu cazul tezei de masterat a lui Kollar – asupra schimbărilor climatice și impactului acestora asupra turismului -, conservatorul solicitând votul asupra viitorului său în Parlament, din care a ieșit în cele din urmă dezonorat. Nu numai Kollar și Matovic au fost acuzaţi de plagiat, ci și ministrul Educației, Branislav Gröhling, de la liberalii din Sas. Acesta este acuzat că a inclus în teza sa pentru grad până la 50% de materiale furate.

Exit mobile version