Măsurile, sarcinile și responsabilitățile concrete, prevăzute în Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale, „au un anumit grad de confidențialitate”, „pentru maximizarea rezultatelor”. Este răspunsul dat Administrația Prezidențială la solicitarea Edupedu.ro de a face public documentul aprobat de CSAT. Răspunsul integral, mai jos în articol.
- Amintim, CSAT a decis în octombrie 2023 înființarea unui grup de lucru interministerial din care să facă parte procurori, reprezentanți ai 5 ministere și membri SRI.
Edupedu.ro a cerut CSAT conținutul “Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale”, după ce în baza acestui Plan, Ministerul Educației le-a cerut recent școlilor și liceelor, printr-o adresă, să desfășoare obligatoriu o activitate de prevenire a consumului de droguri în perioada 1-5 aprilie 2024. Este prima măsură din octombrie 2023, când a fost înființat grupul interministerial.
Răspunsul Administrației Prezidențiale (n. red care asigură comunicarea CSAT), arată că “măsurile, sarcinile și responsabilitățile concrete din Plan au un anumit grad de confidențialitate”, motivând prin faptul că astfel “resursele pot fi folosite eficient”, iar “rezultatele maximizate”. Ceea ce înseamnă că părinții, elevii sau profesorii, cei care sunt direct vizați de o parte dintre măsurile ce trebuie luate nu vor cunoaște ce responsabilitate are fiecare dintre cele 6 instituții implicate în elaborarea și aplicarea acestui Plan. Rezultatele în prevenirea și combaterea consumului de droguri nu pot fi urmărite dacă nu există responsabili direct vizați.
Cele 6 instituții implicate sunt: “membri nominalizați de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Serviciul Român de Informații, procurori desemnați de către Ministerul Public și specialiști din instituțiile angrenate, precum și elaborarea unui plan comun de acțiune, aprobat la nivelul conducerii instituțiilor cu responsabilități în domeniu”.
Răspunsul conține obiective pe care și le dorește grupul de lucru interministerial fără să să precizeze și măsurile care vor fi luate și de către cine.
De exemplu, introducerea în curriculumul național a unui program dedicat prevenirii consumului de droguri, adaptat nivelurilor diferite de vârstă. În septembrie, 2023, PNL anunța că va propune ministrului Ligia Deca ca profesorii să predea o nouă disciplină în școli: Riscurile consumului de droguri, dar de atunci nu au apărut informații concrete despre cum ar putea fi abordată propunerea.
Un alt obiectiv anunțat de CSAT este “adaptarea la realitățile fenomenului drogurilor din perspectiva structural-organizatorică”. Din nou, nu sunt prezentare pași concreți, responsabilii sau un orizont de timp.
Răspunsul CSAT:
“Obiectivele, măsurile de ordin general și particular, sarcinile și responsabilitățile concrete prevăzute în „Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale” au un anumit grad de confidențialitate pentru a crea premisele necesare utilizării eficiente a resurselor și maximizării rezultatelor, în scopul prevenirii și al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul și consumul de droguri la adresa siguranței individuale și colective a cetățenilor.
Potrivit art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, cu modificările și completările ulterioare, informațiile din domeniul apărării și securității naționale fac parte din categoria informațiilor clasificate, al căror regim, în ceea ce privește transmiterea lor, este circumscris exigențelor legale instituite prin Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, precum și prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, scrie în răspunsul CSAT.
În răspunsul CSAT se face trimitere la hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării prin care s-a decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional, în data de 12 octombrie, „sub coordonarea Guvernului României, la nivel de secretar de stat”.
Se mai precizează în răspuns că „datele de interes public pe această tematică au fost comunicate după încheierea ședinței CSAT și pot fi consultate pe site-ul Administrației Prezidențiale”. Atunci, în data de 12 octombrie 2023, singurele informații făcute publice au fost legate de înființarea și componența grupului interministerial și o parte dintre obiective.
Obiectivele prezentate în răspunsul CSAT sunt mai multe decât cele din octombrie, dară fără să fie numiți și responsabili.
- adaptarea instrumentelor și metodelor folosite la nivel instituțional;
- redimensionarea mecanismelor de cooperare intra și interinstituțională;
- adaptarea la realitățile fenomenului drogurilor din perspectiva structural-organizatorică;
- modificarea cadrului legislativ incident;
- asigurarea unui cadru instituțional sanitar corespunzător, coerent și eficient care să asigure extinderea accesului la tratament și la serviciile pentru recuperare, investigații
- specifice și măsuri integrate de protecție împotriva riscurilor asociate consumului de substanțe stupefiante în rândul copiilor și tinerilor;
- introducerea în curriculumul național a unui program dedicat prevenirii consumului de droguri, adaptat nivelurilor diferite de vârstă;
- consolidarea mecanismului de control al circuitului precursorilor și medicamentelor cu conținut stupefiant în vederea prevenirii și combaterii deturnării acestora în scopuri ilicite. Mai mult decât atât, la nivel județean vor fi constituite grupuri operative, formate din ofițeri specialiști și experți desemnați de către celelalte instituții responsabile.
Informații de context
Pe lângă “Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale”, aprobat în CSAT și la care accesul la informații este limitat, mai există și Planul naţional privind siguranţa şcolară, combaterea traficului şi consumului de droguri și prevenirea cazurilor de bullying semnat de opt miniștri, aprobat deja pe 5 septembrie 2023, scria G4Media.ro.
Două planuri care însă nu au și măsuri concrete cunoscute. În octombrie, Ministerul a anunțat că printre prioritățile pentru „Școala altfel” în 2023-2024, sunt prevenirea consumului de droguri, iar școlile sunt obligate să facă activități de acest gen, fără se ofere și sprijin în vreun fel.
De altfel, din septembrie 2023, când l-am întrebat pe secretarul de stat în Ministerul Educației Zoltan Kallos cine va desfășura aceste activități și la ce clase, a declarat că abia s-a decis în cadrul Ministerului ca aceste activități să fie obligatorii și urmează să se stabilească și restul detaliilor. “Evident că școlile vor avea o anumită libertate în a-și planifica activitățile. Ei doar trebuie să cuprindă aceste teme cu privire la prevenirea și combaterea consumurilor de droguri”, spunea secretarul de stat.
De atunci însă nu au venit informații în plus.
După 6 luni, în martie 2024, Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare o adresă în care li se cere școlilor să facă activități de prevenire a consumului de droguri în perioada 1-5 aprilie. În acest document se face referire la “Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale”.
„Ca urmare a aprobării de către Consiliul Suprem de Apărare al Țării a Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/ alte substanțe cu efect psihoactiv-risc major la adresa siguranței individuale și naționale, Ministerul Educației are sarcina de a implementa activități de prevenire în anul școlar 2023-2024 în toate unitățile de învățământ preuniversitar, la nivel gimnazial și liceal”, conform adresei.
Ministerul solicită școlilor:
- „să desemneze o persoană responsabilă cu implementarea activităților de prevenire a consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv,
- să planifice, în luna martie 2024, întâlniri între responsabilii din şcoli/licee, reprezentanții centrului de consiliere, prevenire și evaluare antidrog din județ/Municipiul Bucureşti şi organizații neguvernamentale cu activitate în domeniu, pentru prezentarea principalelor tendințe în consumul în rândul elevilor, în funcție de fiecare zonă, și pentru transmiterea materialelor preventive elaborate de Agenția Națională Antidrog și parteneri;
- să planifice, în săptămâna 1-5 aprilie 2024, o activitate de prevenire la cel puțin o clasa cu nivel gimnazial și/sau liceal. Aceste activități pot fi susținute cu ajutorul partenerilor guvernamentali sau neguvernamentali sau pot fi implementate de fiecare diriginte, la o ora de dirigenție, folosind materialele de prevenire disponibile”.
În perioada 15-19 aprilie, școlile vor transmite date succinte despre activitățile derulate:
- „persoana responsabilă cu activitățile de prevenire,
- clasa/clasele la care s-a derulat activitatea,
- numărul elevilor implicați,
- numărul de cadre didactice implicate,
- tipul activităților,
- parteneri (dacă au existat)”.
Școlile vor primi, în timp util, un formular în vederea colectării informațiilor, conform adresei.
„De asemenea, având în vedere că principalele cauze ale consumului de substanțe au la baza abilități de viață sănătoasă insuficient dezvoltate la elevi, activitățile de prevenire pot avea și această dimensiune. Ele pot lua orice forma, de la prezentari, proiecte, întâlniri cu specialiști, ore derulate pe baza scenariilor dezvoltate de Asociația Preventis sau în cadrul proiectelor Agenției Naționale Antidrog, discuții libere cu elevii, teste de cunoștințe și/sau abilități, dezbateri”, se precizează în adresă.
Amintim, în ultimele luni au apărut multe cazuri mediatizate de consul și trafic de droguri în licee. În recentul caz al DIICOT, “Droguri în licee”, a ieșit la iveală că gruparea activa în liceele bucureștene Hristo Botev și Traian. Printre cei implicați în acest dosar sunt fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și fiul unui expert de la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Formarea profesorilor pentru care să recunoască elevii care consumă droguri
În urmă cu un an, în martie 2023, secretarul de stat Kallós Zoltán anunța că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. El spunea atunci: “În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți”.
În septembrie 2023, întrebat în ce stadiu este acum acest proiect, dacă au fost formați profesori în acest sens, secretarul de stat Zoltan Kallos a spus că nu știe în ce stadiu este proiectul. “O să revin cu informații pentru că vă mărturisesc că nu m-am ocupat eu de acest aspect și nu știu exact în ce stadiu se află”.
Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației și în scris informații despre acest subiect, în urmă cu un an, dar încă nu am primit nici un răspuns.
Răspunsul integral al CSAT poate fi consultat mai jos
Foto: © Vchalup | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Intre timp in Germania sute de fumatori petrec in fata portii Brandemburg cu un cui legal..
O să facem ceva, nu vă spunem ce. Cineva va fi responsabil, nu vă spunem cine. Ceva se va întâmpla cândva, nu vă putem spune când. Vor exista și niște rezultate, nu vă putem spune ce ne propunem să realizăm.
Țară de tâmpiți…