Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că, de cele mai multe ori, unii elevi nu mai vin la școală cu o zi sau câteva zile înainte să se termine modulul. „Unii au plecat, să știi, în vacanță de schi de la școală”, a spus aceasta.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Elevii din București și alte 22 de județe au intrat în vacanța mobilă 2025 vineri, 14 februarie, după terminarea cursurilor. Vacanța „de schi” are o durată de o săptămână și desparte modulele 3 și 4 de cursuri.
„Am terminat modulul ăsta și suntem în vacanța de schi. Să știi că acest program modular, nu știu ce gândesc colegii mei, mie nu-mi place, este un nonsens, din punct de vedere pedagogic. Tot timpul îi scoate din ritm pe copii și îi reintegrează. Foarte grav la cei mici și destul de grav la cei mari, pentru că, de foarte multe ori, și cu o zi, și cu câteva zile înainte să se termine modulul, unii nu mai vin la școală, ca să se ducă în vacanță. Unii au plecat, să știi, în vacanță de schi de la școală. Și atunci, dacă vrei să faci niște lucruri, trebuie să ai și un time, trebuie să ai și o desfășurare a acestui an școlar și să mergi într-o formă progresivă, dar noi nu mergem”, a declarat Florina Rogalski.
Elevii care au mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență sau socială pe luna respectivă, conform legii învățământului preuniversitar, modificată prin OUG în iunie 2024.
Nota la purtare poate fi scăzută și în cazul unei mustrări scrise, potrivit ordinului de ministru nr. 5726/2024, iar în cazul elevilor de clase primare se poate diminua calificativul. O notă a Inspectoratului Școlar Sălaj explică, în 8 pagini, întreaga procedură prin care se poate scădea nota la purtare.
Din acest an școlar, elevii au o notă la purtare pe fiecare modul, modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli. Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, conform noului Statut al Elevului.
Anul școlar 2024—2025 este structurat astfel:
Modulul 1: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
Vacanța de toamnă: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
Modulul 2: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
Modulul 3: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;
Modulul 4: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
Modulul 5: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025;
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025;
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a) și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie 2025;
Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.
Școala altfel și Săptămâna verde, potrivit ordinului nr. 3.694 din 1 februarie 2024
Art. 4. — „(1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.
(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”
- Vezi aici calendarul anului școlar 2024-2025 pentru fiecare județ, în format pentru telefon sau pentru printat.
În martie sunt simulările examenelor naționale – probele scrise
Simularea Evaluării Naționale (EN VIII) 2025 are loc în modulul 4 de cursuri, mai exact începe pe 17 martie cu proba la Limba și literatura română.
Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
- 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
- 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
- 24 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
- 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
- 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
16 comments
Cu tot respectul pentru cadrele didactice care au ajuns să fie secretare, eu una vin dintr-un alt sistem de învățământ și acolo nu am auzit niciodată profesorii sau învățătorii plângându-se că nu au timp să își termine programa. Ba mai mult ultimele 2-3 săptămâni de școală înainte de vacanța de vară sunt dedicate aproape în întregime elevilor care au avut probleme și nu au note suficiente pentru încheierea mediilor, pe când restul pot pleca liniștiți în vacanță. La fel și săptămâna înainte de vacanța de Crăciun e dedicată celor care au nevoie de aprofundare, pe când restul se ocupă cu alte activității (un fel de săptămâna altfel).
Dar știți ce nu au acolo? Nu au auxiliare si culegeri. Predarea se face exclusiv pe baza manualului și a informațiilor de cultură generală transmise prin viu grai de către dascăli. Fără fișe, fără prea multe teme pentru acasă. Și in mod ciudat respectiva țară la testele PISA e mult peste România unde copiii merg la școală și apoi vin acasă să învețe cu părinții. Părinți care au și ei serviciu, deci nu au timp, nici nervi, nici pregătirea pedagogică și fac și ei ce pot, de cele mai multe ori trimițând copiii la meditații. O fi normal?
De ce se numește ,, vacanță de schi?” Să ne umilească. Câți copii din zonele de câmpie au posibilitatea să ajungă la munte?
Trebuia lăsat cum era o dată atunci era școală nu acum.Se începea pe 15 septembrie și se termina pe 15 iunie! Copii de astăzi nu mai înțeleg nimic!
Are mare dreptate doamna profesoară.
Nici mie nu-mi plac modulele. Prea multe pauze! La toate aceste vacanțe se mai pot adăuga câteva săptămâni, pauză când copilul se îmbolnăvește.
Se mai poate adăuga și un orar care nu respectă curba efortului școlar.Se pot pune la gimnaziu,chiar și două ore de matematică consecutive de la 16-18,joi și vineri.
Interesul profesorului este mai presus de al elevilor.Profesori navetiști,profesori care au ore la mai multe școli,profesori care nu vor să aibă ferestre…..
O elevă de la Școala Centrală din București, tik-tokăriță, a fost în concediu o săptămână în timpul modulului III. Cu poze, postări, comentarii!
Profesorii aceia cum au învoit-o, directorii liceului cum aprobă, ministerul cum permite astfel de cazuri. Da, o fi fata cui o fi, dar ce mesaj transmiți ca instituție școlară, când un elev de-al tău postează dintr-o stațiune montană din afara țării in plin modul.
N-a fost vreun schimb de experiență Erasmus.
Pur și simplu fata și-a luat liber o săptămână să-și petreacă ziua!
Noi am luat două importuri pedagogice – competențele și modulele – din sisteme performante de educație, dar am lăsat aceleași programe sovietice din anii 70-80. Și ne mai mirăm că nu se potrivesc. E ca și cum ai mânca înghețată cu mămăligă.
Sistemul pe module este o solutie proasta din start. Se fragmenteaza prea mult anul scolar, se pierd lectii, se uita idei si teme de catre elevi. Se scurteaza anul de scoala. Ar trebui scoala sa inceapa la 1 septembrie si sa se terminela la 21 iunie, solstitiul de vara.
pai nu voi profesorii, de câțiva ani terminați școală cu 1-2-3 zile înainte de orice vacanta???
am copil în cls a III a și mai mult sta acasă decât la școală, ba ziua scolii, ba ziua profesorului, ba sărbătoare, ba consiliu, ba ședința, ba sapt verde, ba sapt altfel. Orice, numai școală nu face, muncim cu el acasă cât n-am muncit noi ca elevi
De acord dar părinții tac mâlc. Nu am.vazut niciun părinte sa se bata cu pumnul în piept ca nu e ok sa avem anul structurat pe module.Noi am spus ca nu e bine dar pe noi nu ne asculta nimeni.Marea Poarta a decis de una singura ca asa trebuie.La noi trebuie dar la ei nu.Noi suntem pe aplicare comunistă:trebuie.Trebuie sa fim moderni.Cum vine și asta nu știu dar trebuie.
Fiind cinci vacanțe,sunt cinci săptămâni ultimele dinainte de vacanță,și încă cinci primele după vacanță.!!!!!!!!
cum se dă media la purtare ? se face media notelor din cele 5 module ? dacă DA atunci e perfect, ne-am dus dracului cu totul. imaginativă un elev care în primele trei module are trei de 10. in următoarele două poate face ce vrea , da foc la școală sau ce-i mai trece prin cap, ce poți să-i faci ? îi dai nota 1 la purtare pe modulele 4 și 5. facem media ,32:5=6,4 ce-a ce înseamnă promovat
bine gândit …
daca va descriu cu subiect și predicat numărul de absente la un liceu de top din dolj și cum au fost absolut toate, fără niciun discernământ motivate, rămâneți fără cuvinte!
și asta pentru ca sistemul protejează toți neaveniții, toți dereglații, toți frustrații și meschinii în posturi de conducere și diriginte. nu mai au niciun scrupul, nicio noimă, nicio rușine
sunt prea sătulă și prea dezamagita ca sa mai deschid anchete și războaie pentru groparii ăștia ai sistemului de educație din România
și directoarea, care în afara de postări pe Facebook și poze habar n-are de ce înseamnă educație, s-a trezit acum ca face ea conltrol și ancheta la scoala altfe! hahaha! ca nimeni nu mai face carte și numai de chiulit și anulat ore, nu vede
Asa este peste tot.Le motivează din pix,pun note fără să vadă la fata elevul și dacă zici ca nu e legal îți arată ei ție. Fac tot felul de ilegalități și inspectoratele sunt cu ei.Daca Vicol care a furat milioane nu pățește și nu va păți nimic nici ei nu vor păți nimic.Oricum după trei ani se prescrie falsul în acte și alte ilegalități.
Împărțirea asta pe ….module este un dezastru. Elevii nu mai învață constant, cu o săptămână înainte se gândesc la vacanta, în săptămâna de după de abia se acomodează.
Nu se mai încheie mediile decât la sfârșitul anului școlar, ceea ce e un alt dezastru, că elevii își spun- o da învăț prin mai să îmi scot media! În rest, nimic.
Notele la purtare, chiar cel mai mare dezastru! Pot să facă orice tâmpenie că nu există nicio măsură coercitivă. Scăderea notei la purtare se face în penultima zi de școală!
Găselnița cu scăderea notei numai pentru abateri disciplinare pe module, o altă tâmpenie: oricum nu se trece în catalog, și se poate ca să nu aibă probleme de disciplină deloc, deci nota 10 la purtare pe fiecare modul și totuși să rămână repetenți pentru 90 de absențe nemotivate! Adică 5,50 nota la purtare, sub 6! Ca sa criticam și “modificarea” în favoarea dublării chiulului, că se scade un punct la 20 de absențe nemotivate, nu la 10 până când nu a apărut România educată….cu miniștrii de doi bani – tâmpeanu&zeca!
”unii elevi nu mai vin la școală cu o zi sau câteva zile înainte să se termine modulul”
e simplu: iși iau atâta ”liber” cât li se permite. Adică tacit profii se fac că nu văd, elevii se fac că vin la școală.
Eu stiu si cateva situatii unde elevii sunt incurajati de catre profesori sa nu mearga. “Voi nu veniti, eu nu va pun absenti si asa pot sa imi vad si eu de treaba”. Directorul accepta situatia, ca asa poate sa-si vada si el de treaba lui. Asta intr-un Colegiu top 3 din judet. Joi, vineri inainte de vacante, doar portarul si ecoul mai sunt in scoala. Inspectorul general n-are nici-o treaba, cu scoala in general. E pus politic acolo si singura lui preocupare e pastrarea functiei.