Profesorii cercetați pentru abateri disciplinare, inclusiv pentru violență fizică și abuz emoțional la adresa elevilor, vor fi trimiși să predea la altă clasă de către directorul școlii, pe perioada cercetărilor, prevede proiectul de lege a învățământului preuniversitar / USR: Ar trebui suspendați din funcție temporar

Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com

Profesorii cercetați pentru abateri disciplinare vor fi încadrați la altă clasă de către directorul școlii, pe perioada cercetărilor comisiei disciplinare. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege a învățământului preuniversitar, după cum remarcă USR-PLUS pentru Educație într-o postare pe Facebook.

“Profesorii sau educatorii care pun în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor vor fi pur și simplu mutați în altă clasă/grupă, pentru a fi mai departe… cu câțiva pași… de victimă sau victime și eventual să poată porni de la zero, cu un colectiv proaspăt, netraumatizat încă”, se arată în postare.

Iată ce prevede alineatul 178 din proiectul de lege a învățământului preuniversitar:

“În situația în care comisia de cercetare disciplinară este sesizată pentru cercetarea abaterilor disciplinare prevăzute la art. 175 alin. (2) lit. a) și b), pentru respectarea interesului superior al elevului, dispune ca, pe perioada cercetării disciplinare, persoana cercetată să nu mai exercite activitate didactică care presupune contact direct cu elevul față de care s-a săvârșit presupusa abatere. În baza propunerii comisiei de cercetare disciplinară, directorul unității de învățământ modifică temporar încadrarea cadrului didactic cercetat la alta clasă”.

Care sunt abaterile la care se referă textul normativ propus:

Potrivit alineatului 1 de la articolul 175, “Personalul didactic are obligația să își exercite profesia respectând principiile și valorile consacrate în prezenta lege, precum și interesului superior al copilului/elevului”.

Alineatul 2 de la același articol precizează care sunt abaterile disciplinare:

“a) faptele de violenţă fizică, abuz emoțional;

b) orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor;

c) manifestarea convingerilor politice şi prozelitismul religios, în situația în care potrivit legii nu reprezintă infracțiuni;

d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;

e) încălcarea dispoziţiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel naţional sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;

f) alte fapte de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul unității/instituției, interesul învățământului”, se arată în textul legii.

Sancțiunile care pot fi aplicate cadrelor didactice

Articolul 176 reglementează sancțiunile care pot fi aplicate, în funcție de gravitatea abaterilor de disciplină. Acesta menționează:

“(1) Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment;
b) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;
d) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 175 alin.(3) lit. a) și b) nu se pot aplica sancțiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. a)-c).

(3) În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor stabilite la lit. b)-e) se dispune și măsura retragerii decoraţiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 183.

(4) În situația aplicării sancțiunii disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. d), pentru fapte referitoare la acte de violenţă fizică, abuz emoțional și orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, pentru o perioadă de 10 ani persoana sancționată nu poate exercita nicio activitate didactică în sistemul de învățământ”.

Cei de la USR subliniază și că “un profesor suspect de agresiune fizică sau emoțională de orice fel nu ar trebui lăsat să predea la nicio clasă pe durata cercetării disciplinare, ci ar trebui suspendat temporar din funcție, chiar cu păstrarea drepturilor salariale. Nu vorbim de o restrângere a exercitării dreptului la muncă sau de o încălcare a prezumției de nevinovăție, pentru că ne raportăm la un scop legitim, și anume interesul superior al copilului”.

“Reamintim că există deja o lege inițiată de parlamentari PNL-USR-UDMR care își propunea să reglementeze exact acest lucru – suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii trimiși în judecată pentru infracțiuni de violență. Legea a fost adoptată de Senat și ulterior îngropată în sertar la Camera Deputaților, de mai mult de un an, din iunie 2021”, mai scriu aceștia.

Cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior au fost lansate în dezbatere publică din 13 iulie până în data de 24 august 2022. Acestea pot fi ajustate, în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. Celelalte modificări importante despre sistemul de Educație pot fi citite pe EduPedu.ro la această secțiune.

Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version