Profesorii lipsesc de la ore? – dezbatere Europa FM pornită de la un val de mesaje date de părinți, în care aceștia reclamă absenteism al cadrelor didactice în mai multe școli din București și din țară

vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Lipsesc des profesori de la școala ta sau a copiilor tăi? Europa FM lansează în matinalul din această dimineață o dezbatere la care invită ascultătorii să-și povestească propria experiență. Este absența profesorilor de la ore un fenomen in România?

Dezbaterea organizată de Vlad Petreanu, George Zafiu și Luca Pastia vine după ce în urmă cu o săptămână, la o dezbatere de abandonul școlar, numeroși ascultători Europa FM au răspuns ca se confruntă la școlile copiilor cu abandon din partea profesorilor, nu a elevilor.

Realizator: O să vă citesc acum câteva mesaje pe care le-am primit joi, în timpul discuției noastre despre abandonul școlar, deci la interval de câteva minute. Iată: „confirm absenteismul grav – și scrie grav cu litere mari – al profesorilor din liceele Bucureștiului, inclusiv cele așa-zis bune. Speța descrisă cu profesorii din liceul din București 80 este identică cu multe din Constanța. Am fată în clasa a XII-a și avem bac anul acesta”, scrie un părinte care a observat fenomenul altcineva.

Ascultător: „Bună dimineața! Poate faceți într-o zi o emisiune pe tema absentismului profesorilor la cursuri. Este un fenomen real chiar și în școala gimnazială. Profesorii de materii care nu fac parte din examenele de capacitate clasa a VIII-a lipsesc de foarte multe ori”

Realizator: Un exemplu clar: „Școala 11 din București. La clasa a VIII-a, mai mult de 25% din cursuri nu se țin. Sunt profesori care lipsesc de zile bune: materii de așa-zisă puțină importanță, cum ar fi: geografie sau educație fizică ș.a.m.d.”

Un alt mesaj: „și la Școala Sfântul Silvestru din București este exact la fel. Profesorii nu vin la ore”. Alt mesaj: „confirm lipsa profesorilor de la ore și la Bacău – Școala Alexandru Ioan Cuza. Alt mesaj: „bună dimineața și la Școala 190 lipsesc profesorii de la ore foarte des.”

Încă unul: „Bună dimineața! Și fiică-mea e în clasa a VI-a la Colegiul de Arte și aproape zilnic îmi spune când o iau de la școală că 1-2 ore la diverse materii nu au venit profesorii la ore.” (…)

Realizator: Mesaje scrise continuă să vină. Se confirmă că și la Sinaia este situația asta. Altcineva, uite, de la Cluj, ne scrie că e aceeași situație. E ceva grav. Nu numai că lipsesc. Nu există suplinitori. Și, atunci când vin, nu își fac treaba. Și e vorba de un liceu de vază din Cluj. (…) Absenteism la liceele de top din Sibiu: profesorii nu vin la ore, iar elevii merg la meditații.

Luca Pastia: Vin și mesaje din țară, majoritatea însă sunt din București. Și uite un exemplu: „Din păcate, aveți dreptate. Am copilul în clasa a VII-a la o școală din Capitală. Școală cotată bine din București. Are o profesoară care lipsește constant și este la o materie care apare cu 4 ore în orar, adică e o materie importantă. Când am semnalat doamnei diriginte această problemă, mi s-a cerut să-i dau listă scrisă cu zilele când a lipsit, iar copilul de atunci este tratat foarte urât”, susține semnatara mesajului.

Marius, ascultător: „Am un băiețel în clasa a VII-a și recunosc că până la abordarea propusă de voi nu m-am gândit că ar fi o problemă atât de extinsă, dar și la el la în clasă lipsește un profesor de două ori pe săptămână. Este o școală din Sectorul 2. O dată, de două ori pe săptămână… De unde lipsește profesorul? Parcă biologie, geografie, oricum e relevant. Dar acum trebuie să mă uit în mesaje să văd exact care sunt profesorii care au lipsit”.

Vlad Petreanu: Acum știu că e un subiect delicat. Înțeleg asta. Îi înțeleg pe cei care nu vor neapărat să vorbească despre situația asta. Înțeleg de ce sunt foarte multe mesaje și mai puține telefoane. Trebuie să spunem și asta. Dar aș întreba ați încercat să reacționați? O discuție cu directorul, cu inspectorul, reclamații la inspectorat, la minister, hai să vedem asta.

Luca Pastia: Întotdeauna am avut noi, românii, temerea asta să nu deranjezi, păi, da, tocmai că ți-e frică, că pe urmă o să fie copilul ostracizat. Și atunci o lasă mai pe o anonimă, domnule, exact.


Daniel: Eu sunt profesor și vă pot spune procedura. Sunt situații, de exemplu, în care colegi se îmbolnăvesc, mai ales acum, cum este situația cu gripa sau când a fost cu Covid-ul.


Vlad Petreanu: Dar să știți că nu se pune problema de situații de-astea. Adică oamenii vorbesc în mesaje de cadre didactice care lipsesc sau întârzie regulat la ore. Nu e vorba că s-a îmbolnăvit omul și a lipsit 2-3 zile.


Daniel: Da, asta este de fapt – se recoltează acum ce s-a cultivat. Gândiți-vă ce oameni au intrat în sistem, probabil că nu sunt profesori titulari, s-ar putea să fie profesori suplinitori care au intrat cu note despre care îmi este și rușine, fiind profesor, că pot să profeseze cu notele cu care s-a intrat în sistem.


Vlad Petreanu: Pot să te întreb câți ani ai, Daniel?


Daniel: Eu, 50.


Vlad Petreanu: Bun, suntem oarecum de aceeași vârstă. Eu inevitabil mă gândesc cum era când făceam eu școală. Bun, nu s-a întâmplat în învățământul primar, adică în clasele I-IV, cred că niciodată (n.red. să lipsească profesorul de la ore). După care în ăia 8 ani de școală pe care i-am făcut după, la adică gimnaziu și liceu, pe cuvântul meu dacă pot să-mi aduc aminte de mai mult de câteva cazuri în 8 ani. Din păcate, era un profesor de desen, care săracul, era alcoolic și lipsea că se simțea rău, dar în rest era foarte rar în situația în care să nu vină un profesor. Tu când îți aduci aminte, Daniel, de școala ta, era la fel sau nu, adică lipseau sau un profesorii?


Daniel: Nu, dar nu putem să cumpărăm nici societățile de acum cu societatea de atunci.

Ioana, elevă în clasa a IX-a: Au fost cazuri, în general, în care mai lipseau, dar acum, spre exemplu, sunt în drum spre Mediaș, că sunt din Sibiu și fac naveta în fiecare dimineață. Sunt la Liceul Teoretic Roth – Oberth, la secția germană în clasa a IX-a și nu vine în prima oară că este răcit profesorul de germană de vreo 2 săptămâni.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version