Profesorii vor putea să îşi facă norma didactică cu 9 ore pe săptămână de pregătiri pentru examene sau olimpiade, ori remediale. Timpul alocat predării este redus la 65%. Modificările apar în Legea aflată acum la promulgare

Foto: Pixabay.com

Profesorii vor putea să-şi construiască jumătate din norma didactică, de 18 ore pe săptămână, din activităţi care până acum nu puteau fi incluse în aceasta, potrivit legii votate de Senat luni şi aflată acum la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Noile activităţi care pot face parte din “nu mai mult de o jumătate de normă” sunt “ore de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și ore de învățare remedială”.

O modificare făcută la Articolul 263, alineatul 2, din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 dă posibilitatea oricărui profesor să-şi completeze sau chiar să-şi formeze norma didactică de 18 ore pe săptămână din/cu maximum 9 ore de pregătire cu elevii.

Forma nouă a Articolului 263 alineatul (2) din Legea educației:

“În norma didactică prevăzută la alin. (1), se pot include ore de la disciplinele stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării și ore de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și ore de învățare remedială fără a depăși jumătate de normă de predare – învățare – evaluare, cu menţinerea drepturilor salariale”.

Se poate observa din textul articolului că, spre deosebire de orele de la disciplinele stabilite de minister, aceste ore de pregătire pentru examele sau evaluări, pentru concursuri sau olimpiade, ori pentru pregătire remedială, nu sunt condiţionate de norme de aplicare din partea ministerului, deci vor putea fi decise de fiecare şcoală sau de fiecare profesor.

Norma didactică este de 18 ore pe săptămână şi pe baza acesteia profesorii sunt salarizaţi.

Legea adoptată de Senat luni, 10 februarie, prevede pregătire inclusă în normna didactică chiar şi pentru preşcolari. Copiii de grădiniţă şi cei din învăţământul primar vor putea avea activităţi de pregătire pentru evaluări sau examene naționale și pentru obținerea performanței educaționale, adică pentru concursuri şi olimpiade, precum și de învățare remedială. Iar educatorii şi învăţătorii vor avea incluse toate aceste activităţi în norma didactică.

Forma nouă a Articolului 262 alineatul (3) din Legea educației:

“Norma didactică de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi de evaluare curentă a preşcolarilor şi a elevilor în clasă, în care sunt incluse și activități de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială, reprezintă numărul de ore corespunzător activităţilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi se stabileşte după cum urmează”.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat luni, 10 februarie 2020, la dezbaterea acestor modificări, în Senat, în ziua adoptării, că modificările sunt menite să ajute ministerul Educaţiei să rezolve problema reducerii orelor din învăţămnântul preuniversitar, reducere aprobată şi propusă tot de senatori, aflată deja în vigoare şi care trebuie aplicată începând cu anul şcolar viitor.

Ecaterina Andronescu / Inquam Photos – Raul Stef

Ecaterina Andronescu, senator PSD: “Ministerul are o serie întreagă de articole stabilite de Comisia de învățământ (n.r. din Senat), în mai multe întâlniri succesive, care vin în sprijinul aplicării legislației anterioare. Și vreau să explic clar la ce fac referire: și anume la legea votată de Senatul României în cameră decizională, cu privire la numărul de ore pe săptămână pentru fiecare ciclul de învățământ. Acum, dumneavoastră, la minister, sunteți în situația să reglați curriculumul și să-l adaptați la legea care este în vigoare, pentru că a fost promulgată de președinte. Ori actualul act legislativ vă dă cadrul normal pentru a transfera o parte din normele care nu vor mai putea să fie acoperite către pregătirea remedială, absolut necesară. Pentru că rezultatele slabe pe care le înregistrăm și la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat se leagă de acumulările… din păcate în pregătirea elevilor care cresc de la primar către învățământul liceal și de aceea cred că această lege vine în sprijinul ministerului, să vă dea baza legală pentru a putea rezolva o problemă cu care vă confruntați chiar în această perioadă“.

Printre modificările apărute în Legea adoptată de Senat apare şi reducerea timpului alocat predării şi evaluării în programa şcolară

FOTO: pixabay.com

 

Exit mobile version