Cercetare Profesori Știri

Profesorul român Ciprian Manolescu, de la UCLA, a câștigat premiul Moore al Societății Americane de Matematică

Citire în 2 min
Unul dintre marii matematicieni ai lumii, singurul elev care a luat punctaj maxim la toate cele trei ediții consecutive ale Olimpiadei Internaționale la care a participat, a câștigat unul dintre premiile importante din domeniu în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Ciprian Manolescu, profesor la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), care va primi E.H. Moore Research Article Award 2019 pentru lucrarea sa publicată în Jurnalul Societății de Matematică Americană.

Potrivit Societății de Matematică din America, lucrarea profesorului român Ciprian Manolescu rezolvă ”conjectura triangulării”. Experții spun că acesta este un “articol reper”. 

FOTO: Reed Hutchinson/UCLA

În principiu, un topologist ca mine nu avea nicio speranță de a dovedi un astfel de rezultat. Din fericire, în anii ’70, David Galewski, Ron Stern și Takao Matumoto au reușit să reducă această afirmație la o presupunere despre grupul de cobordism de omologie din dimensiunea a treia și aceasta este ipoteza pe care am demonstrat-o. Ei merită mai mult de jumătate din credit pentru teorema finală,” a spus profesorul Ciprian Manolescu.

Topologia este o ramură a matematicii, mai precis a geometriei, care studiază deformările spațiului prin transformări continue. În sens mai larg, topologia descrie relațiile spațiale existente între obiecte folosind seturi de reguli pentru a observa cum entitățile vectoriale (puncte, linii, poligoane) împărtășesc geometria și spațiul.

Ciprian Manolescu are 39 de ani și este singurul din istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică care a câștigat câte o medalie de aur la fiecare dintre cele trei olimpiade la care a participat, cu punctaj maxim (a participat la OIM 1995, 1996 și 1997).

A absolvit facultatea la Harvard, în 2001, cu distincția summa cum laudae.

Manolescu este numit de UCLA drept “Legenda Putnam-ului”. Pe când era student la Harvard, a participat de 3 ori la prestigiosul Concurs de matematică nord-american William Lowell Putnam și în fiecare an s-a clasat în primii 5 studenți; de precizat că acest concurs nu publică clasamentul în interiorul celor 5 prime poziții, deci nici unul dintre cei 5 studenți din top nu știe pe ce loc este exact din cele 5.

Astăzi, Ciprian Manolescu este profesorul UCLA care coordonează pregătirea studenților la Putnam: selectează studenții care vor participa la competiție și îi antrenează. Citește pe HotNews.ro un interviu cu unul dintre studenții lui Ciprian Manolescu de la UCLA Tudor Padurariu.

Din iulie 2018, este Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai. Citește aici un interviu acordat în vara lui 2018 Ziarului Făclia de Cluj.

A absolvit Colegiul Naţional Ion C. Brătianu din Pitești, a mers apoi la Harvard unde a studiat matematica și unde și-a obținut și doctoratul în iunie 2004, avândul profesor coordonator pe Peter B. Kronheime.

Din 2008 este profesor la Universitatea din California, Los Angeles.

FOTO: Reed Hutchinson/UCLA

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

China și SUA domină Olimpiada Internațională de Matematică 2019, unde România a obținut o medalie de aur, 2 de argint și 3 de bronz, cu care ne plasăm pe locul 17

Raluca Pantazi

Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș: Metodologia de admitere la facultate “trebuie să rămână așa cum este”; certificatul de la BAC ce atestă nivelul de competență lingvistică în română “nu întotdeauna este dublat și de o situație reală”

Raluca Pantazi

EXCLUSIV Avocatul Poporului îi cere lui Andronescu să schimbe regulile de admitere la facultate, care ar discrimina minoritățile (document)

Raluca Pantazi

5 comentarii

A primit premiul Moore al Societatii Americane de Matematica | blogul de psihologie 26 decembrie 2018 at 17:44

[…] Profesorul roman Ciprian Manolescu a primit premiul Moore al Societatii Americane de Matematica. Conform edupedu.ro, el este profesor la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA). Cititi mai multe despre acest subiect aici. […]

Răspuns
A câștigat premiul Moore al Societății Americane de Matematică! 10 decembrie 2018 at 21:12

[…] Sursa și mai multe informații: aici. […]

Răspuns
Un profesor român de la UCLA a câștigat premiul Moore al Societății Americane de Matematică - Revista Cariere 10 decembrie 2018 at 11:38

[…] De asemenea, este singurul din istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică care a câștigat câte o medalie de aur la fiecare dintre cele trei olimpiade la care a participat, cu punctaj maxim (a participat la OIM 1995, 1996 și 1997), potrivit edupedu.ro. […]

Răspuns
Lipovan 9 decembrie 2018 at 00:20

Bravo! Există oameni minunați pe Pământ! Cu atât mai mult ne bucurăm cand sunt romani!

Răspuns
George Angelescu 8 decembrie 2018 at 12:05

Un fost coleg de banca de al meu, din clasa 1-a, Gelu Popescu [tatal lui ne-a fost invatator], preda de multa vreme matematica in America la universtitati, si nu este singurul. Dar, spuma a plecat intotdeauna si pleaca din Romania, unde nu este loc pentru ei si unde nu sint apreciati la justa valoare. Ma uit la mine insumi, care am scris 29 de programe de invatare a limbii engleze care sunt folosite in scoli, universitati, biblioteci, etc. Si asta, pe linga sutele de ore de programe TV. Felicit toti compatriotii mei, din tara noastra de origine Romania, care s-au ridicat la nivelul sa fie apreciati de alte tari, respectiv international in alte limbi, inclusiv pe Ciprian Manolescu, compatrioti deveniti buni soldati in alte ”armate”, fiindca ”armata” tarii lor natala nu a avut capacitatea sa le apreciezie calitatile superioare de soldati de exceptie; dupa care putea beneficia enorm, dar… beneficiaza alte ”armate” straine.

Răspuns

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.