Propunerile Alianței studenților pentru digitalizarea educației, “o prioritate europeană” luată în calcul în România doar “din cauza pandemiei” și folosită până acum mai degrabă ca slogan

Bursă lunară

Bursă lunară Foto: Dreamstime.com

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune, miercuri, o listă cu 11 măsuri care să fie luate în calcul pentru strategia privind digitalizarea educației. Aceasta include proiecte de dezvoltare a competențelor digitale pe diverse categorii de tineri, realizarea de platforme, mecanisme de finanțare. Organizația arată că digitalizarea educației, o “prioritate euroipeană consacrată”, a fost luată în calcul în învățământul superior românesc doar cu trecerea predării în online, din cauza pandemiei. Dar și așa “a fost mai degrabă un slogan”, din martie până în prezent.

ANOSR arată că România are nevoie urgent de intervenții specifice în domeniu, deoarece, conform Digital Economy and Society Index, la nivel UE țara ocupa locul 27 din 28; mai mult de o cincime dintre români nu au folosit niciodată Internetul și mai puțin de o treime dețin abilități digitale de bază.

Comunicatul ANOSR, ce include propunerile organizației pentru strategia de digitalizare a educației:

Digitalizarea educației – Asumare reală, nu slogan!

În ciuda faptului că digitalizarea educației reprezintă o prioritate europeană consacrată, în învățământul superior românesc subiectul a devenit cu adevărat important abia odată cu mutarea forțată a activității didactice în online din cauza pandemiei. Chiar și așa, din luna martie până în prezent transformarea digitalizării într-un proiect național a fost mai degrabă un slogan, decât o asumare reală.   

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) înaintează o serie de propuneri privind digitalizarea învățământului superior relevante pe termen lung. Indiferent de documentul care va cuprinde prioritățile statului român și ale universităților în domeniul digitalizării, anume includerea în viitoarea Strategie privind digitalizarea educației din România 2021-2017, lansată tardiv în 26 octombrie de Ministerul Educației și Cercetăriisau în alte documente strategice, nevoia de acțiuni clare și de impact în acest domeniu nu poate fi contestată. 

Starea digitalizării în România necesită urgent intervenții specifice. Conform DESI 2019 (Digital Economy and Society Index), la nivelul Uniunii Europene România ocupă locul 27 din cele 28 de state membre ale UE în Indexul DESI 2019, în contextul în care mai mult de o cincime dintre români nu au folosit niciodată internetul și mai puțin de o treime dețin abilități digitale de bază.

În vederea sprijinirii digitalizării învățământului superior, ANOSR a lansat în luna octombrie analiza „Învățământul online prin ochii studenților. Recomandările ANOSR” ce a vizat modul în care universitățile s-au adaptat la predarea online în contextul pandemic și care sunt așteptările și sugestiile studenților și a cadrelor didactice vizavi de procesul didactic online pentru următoarea perioadă.

Contextul pandemic a demonstrat cât de importantă este pregătirea și dezvoltarea rezilienței sistemului de învățământ în fața situațiilor critice prin implementarea consecventă de măsuri în vederea digitalizării proceselor implicate, respectiv, cât de necesară este stabilirea și aplicarea cu celeritatea a unei Strategii naționale pentru digitalizarea educației.

În continuare prezentăm o parte dintre propunerile ANOSR asupra strategiei privind digitalizarea educației din România:

„Dacă vorbim în ultima perioadă despre educație, o temă majoră este, categoric, digitalizarea. Deși suntem de acord cu acest aspect, nu doar că am ajuns la această concluzie târziu față de partenerii europeni, dar ne-am limitat în mare parte la a discuta strict despre device-uri, nici acelea măcar puse la dispoziția tuturor studenților în timp util. Digitalizarea reprezintă un proces de schimbare amplă a modului actual de funcționare a universităților, iar ANOSR inițiază dezbaterea pe termen lung cu propuneri punctuale, de impact, pe acest subiect.” a declarat Horia-Șerban ONIȚA, președintele ANOSR.”

Photo 172786254 © RidoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version